Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

21.4.2013
SDÍLEJ:

Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.Foto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Kolem už pobíhají další kuchtíci, včetně mě a připravují maso na talíř.

Jelikož žiji, abych jedl, rozhodl jsem se, že si to vyzkouším taky z pozice kuchaře. Kurz Jarní grilování, který pořádá velkoobchod Makro, mi přišel coby fanouškovi masové makrobiotiky zcela ideální. Není sice jen o grilování, ale přesto o výběru a úpravě masa to je především.

„Pamatujte si, není pravda, že nejlepší maso je svíčková. To je nesmysl. Taky není pravda, že jen libové se hodí na steak. Nebojte se tuku, nese chuť," vyvádí nás z omylu.

Na přípravném stole leží hlavně roštěná z argentinského býka, ořech z americké krávy a asi nejlepší kus hovězího na světě, japonské wagyu. Tohohle klenotu jsou tu jenom dva, krásně lojem mramorované plátky vysokého roštěnce.

Výklad mezitím pokročil k nákupu masa, kdy je potřeba si ozkoušet, jestli není maso tuhé. „Nebojte se na něj zatlačit, ale nedloubat palcem. Měkké nebude tuhé ani na talíři."

Z přemíry informací jde člověku hlava kolem. V duchu si slibuji, že příště už nebudu v restauraci zbytečně buzerovat kuchaře. Alespoň tehdy, když tomu nebudu rozumět. Za prasečiny s ním smilování mít rozhodně nebudu.

Postávám u grilu a zkouším, jestli už je pořádně rozpálený. „Minimálně na 250 stupňů," pokračuje vedoucí kurzu Jitka ve výkladu. „Je totiž důležité, aby se maso co nejrychleji zatáhlo, jinak pustí šťávu a můžete to vyhodit."

Konečně stojím s kusem roštěnky u grilu, lehce potřeného olejem a rozpáleného na správnou teplotu. Maso zasyčí a jeho vůně se rozlije po kuchyni. Jednomu se z toho chce fakt slintat jak bernardýnovi. Stupně propečenosti mně v tu chvíli jsou fuk.

„Když budete maso obracet, musíte ho položit vedle na místo, kde předtím neležel, jinak se vám počůrá, šťáva bude pryč a maso zkažené," vysvětluje nám šéfkuchařka.

Důvod je naprosto jednoduchý. Ten kus plochy totiž bude chladnější a druhá strana steaku se nezatáhne. Pak už zbývá opéci ještě ze stran a je hotovo. Chci se na steak vrhnout, ale on si ještě musí chvíli odpočinout. Nejlépe po dobu než si připravíte přílohu.

Nakonec steak mám upravený na „medium" tak, jak mi to vyhovuje. Tedy teplota středu 60 stupňů, kdy je úplný střed masa stále růžový a zbytek už je zcela propečen do šedohnědé barvy.

Na talíři spolu se šalotkovou pěnou, omáčkou a s dalšími ingrediencemi to fakt vypadá skvěle. Tož dobrou chuť!

Autor: Janni Vorlíček

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Workshop Policistou na zkoušku v areálu stadionu U Červených domků v Hodoníně. Jednotlivé policejní útvary představily svou práci, přiletěl také vrtulník se zásahovou jednotkou.
22

OBRAZEM: Policejní zakuklenci se v Hodoníně slanili z vrtulníku

Za nezávislost Katalánska demonstrují v ulicích tisíce lidí
8

Napětí ve Španělsku stoupá. Do Katalánska míří policejní posily

Kontroverzní reforma práce má ve Francii zelenou. I přes protesty tisíců lidí

Francouzský prezident Emmanuel Macron podepsal kontroverzní reformu zákoníku práce, proti níž v zemi protestovaly tisíce lidí. Prezident tyto reformy sliboval od svého zvolení a podle něj jsou nezbytné pro hospodářství a společnost. Upozornil, že představují dobré řešení zejména pro nejmenší podniky, které vytvářejí nejvíce pracovních příležitostí.

Scéna jako z amerického filmu! Zběsile ujíždějící řidič zranil dva policisty

Honičku jako z amerického filmu zažilo Českolipsko. Mladého řidiče postupně stíhalo devět policejních hlídek a mladík i po přejetí pásu s hřeby dál pokračoval ve své nebezpečné jízdě. Dvaadvacetiletý řidič ujížděl před policisty, protože za volantem neměl co dělat.

Evropa zvládla start Laver Cupu, po dvou zápasech vede 2:0

/FOTOGALERIE/ Tenisté týmu Evropy vedou po prvních dvou zápasech Laver Cupu nad výběrem světa 2:0. Byly to ale pořádné bitvy, bojovalo se o každý míček. Nejprve Chorvat Marin Čilič porazil dvakrát 7:6 mladého Američana Francese Tiafoeho, pak si Rakušan Dominic Thiem poradil 6:7, 7:6 a 10:7 v rozhodujícím super tie-breaku s dalším americkým hráčem Johnem Isnerem.

Německo: Merkelová v neděli nejspíš vyhraje, další vývoj je ale otevřený

Německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka konzervativní unie CDU/CSU, ukončí v pátek svou volební kampaň v Mnichově, její protikandidát, lídr německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz v Berlíně. K volebním urnám zamíří Němci v neděli. Nejpravděpodobnější variantou je, že potvrdí Merkelovou i pro její čtvrté funkční období.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení