VYBERTE SI REGION

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

21.4.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.

Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.Foto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Kolem už pobíhají další kuchtíci, včetně mě a připravují maso na talíř.

Jelikož žiji, abych jedl, rozhodl jsem se, že si to vyzkouším taky z pozice kuchaře. Kurz Jarní grilování, který pořádá velkoobchod Makro, mi přišel coby fanouškovi masové makrobiotiky zcela ideální. Není sice jen o grilování, ale přesto o výběru a úpravě masa to je především.

„Pamatujte si, není pravda, že nejlepší maso je svíčková. To je nesmysl. Taky není pravda, že jen libové se hodí na steak. Nebojte se tuku, nese chuť," vyvádí nás z omylu.

Na přípravném stole leží hlavně roštěná z argentinského býka, ořech z americké krávy a asi nejlepší kus hovězího na světě, japonské wagyu. Tohohle klenotu jsou tu jenom dva, krásně lojem mramorované plátky vysokého roštěnce.

Výklad mezitím pokročil k nákupu masa, kdy je potřeba si ozkoušet, jestli není maso tuhé. „Nebojte se na něj zatlačit, ale nedloubat palcem. Měkké nebude tuhé ani na talíři."

Z přemíry informací jde člověku hlava kolem. V duchu si slibuji, že příště už nebudu v restauraci zbytečně buzerovat kuchaře. Alespoň tehdy, když tomu nebudu rozumět. Za prasečiny s ním smilování mít rozhodně nebudu.

Postávám u grilu a zkouším, jestli už je pořádně rozpálený. „Minimálně na 250 stupňů," pokračuje vedoucí kurzu Jitka ve výkladu. „Je totiž důležité, aby se maso co nejrychleji zatáhlo, jinak pustí šťávu a můžete to vyhodit."

Konečně stojím s kusem roštěnky u grilu, lehce potřeného olejem a rozpáleného na správnou teplotu. Maso zasyčí a jeho vůně se rozlije po kuchyni. Jednomu se z toho chce fakt slintat jak bernardýnovi. Stupně propečenosti mně v tu chvíli jsou fuk.

„Když budete maso obracet, musíte ho položit vedle na místo, kde předtím neležel, jinak se vám počůrá, šťáva bude pryč a maso zkažené," vysvětluje nám šéfkuchařka.

Důvod je naprosto jednoduchý. Ten kus plochy totiž bude chladnější a druhá strana steaku se nezatáhne. Pak už zbývá opéci ještě ze stran a je hotovo. Chci se na steak vrhnout, ale on si ještě musí chvíli odpočinout. Nejlépe po dobu než si připravíte přílohu.

Nakonec steak mám upravený na „medium" tak, jak mi to vyhovuje. Tedy teplota středu 60 stupňů, kdy je úplný střed masa stále růžový a zbytek už je zcela propečen do šedohnědé barvy.

Na talíři spolu se šalotkovou pěnou, omáčkou a s dalšími ingrediencemi to fakt vypadá skvěle. Tož dobrou chuť!

Autor: Janni Vorlíček

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Banka UBS v Curychu. Ilustrační foto.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Ilustrační foto.
8

Domácích zabijaček prasat ubývá

Udělal si fajn selfie. Ostatní mysleli, že je sebevrah

Ústí nad Labem – „Je tam sebevrah," ukazovali kolemjdoucí na oblouk Benešova mostu. Na místě svítily majáčky policie a hasičů, byla sobota asi osm hodin večer, provoz na mostě byl uzavřen policií a vypnuto trakční vedení trolejbusů.

Před rokem zemřel europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf, který zemřel náhle před rokem, 22. ledna 2016, byl výrazným komunistickým politikem posledních 25 let. Nejprve zasedal ve Federálním shromáždění, poté byl poslancem Sněmovny a od roku 2004 vykonával mandát v Evropském parlamentu. Ransdorf byl znám svým intelektuálním rozhledem, který oceňovali i jeho političtí oponenti. Dožil se 62 let.

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies