VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

21.4.2013
SDÍLEJ:

Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.Foto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Kolem už pobíhají další kuchtíci, včetně mě a připravují maso na talíř.

Jelikož žiji, abych jedl, rozhodl jsem se, že si to vyzkouším taky z pozice kuchaře. Kurz Jarní grilování, který pořádá velkoobchod Makro, mi přišel coby fanouškovi masové makrobiotiky zcela ideální. Není sice jen o grilování, ale přesto o výběru a úpravě masa to je především.

„Pamatujte si, není pravda, že nejlepší maso je svíčková. To je nesmysl. Taky není pravda, že jen libové se hodí na steak. Nebojte se tuku, nese chuť," vyvádí nás z omylu.

Na přípravném stole leží hlavně roštěná z argentinského býka, ořech z americké krávy a asi nejlepší kus hovězího na světě, japonské wagyu. Tohohle klenotu jsou tu jenom dva, krásně lojem mramorované plátky vysokého roštěnce.

Výklad mezitím pokročil k nákupu masa, kdy je potřeba si ozkoušet, jestli není maso tuhé. „Nebojte se na něj zatlačit, ale nedloubat palcem. Měkké nebude tuhé ani na talíři."

Z přemíry informací jde člověku hlava kolem. V duchu si slibuji, že příště už nebudu v restauraci zbytečně buzerovat kuchaře. Alespoň tehdy, když tomu nebudu rozumět. Za prasečiny s ním smilování mít rozhodně nebudu.

Postávám u grilu a zkouším, jestli už je pořádně rozpálený. „Minimálně na 250 stupňů," pokračuje vedoucí kurzu Jitka ve výkladu. „Je totiž důležité, aby se maso co nejrychleji zatáhlo, jinak pustí šťávu a můžete to vyhodit."

Konečně stojím s kusem roštěnky u grilu, lehce potřeného olejem a rozpáleného na správnou teplotu. Maso zasyčí a jeho vůně se rozlije po kuchyni. Jednomu se z toho chce fakt slintat jak bernardýnovi. Stupně propečenosti mně v tu chvíli jsou fuk.

„Když budete maso obracet, musíte ho položit vedle na místo, kde předtím neležel, jinak se vám počůrá, šťáva bude pryč a maso zkažené," vysvětluje nám šéfkuchařka.

Důvod je naprosto jednoduchý. Ten kus plochy totiž bude chladnější a druhá strana steaku se nezatáhne. Pak už zbývá opéci ještě ze stran a je hotovo. Chci se na steak vrhnout, ale on si ještě musí chvíli odpočinout. Nejlépe po dobu než si připravíte přílohu.

Nakonec steak mám upravený na „medium" tak, jak mi to vyhovuje. Tedy teplota středu 60 stupňů, kdy je úplný střed masa stále růžový a zbytek už je zcela propečen do šedohnědé barvy.

Na talíři spolu se šalotkovou pěnou, omáčkou a s dalšími ingrediencemi to fakt vypadá skvěle. Tož dobrou chuť!

Autor: Janni Vorlíček

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Bělobrádek
3 7

Lidovci pokukují po premiérovi. Volí vedení

Ilustrační foto
9

Muslimské svátky? Turečtí vojáci se před sto lety dočkali i obětování beranů

Václav Klaus: Nešlo o vládní krizi, ale o zahájení volební kampaně

Bývalý český prezident Václav Klaus vidí podstatu koaličních hádek v tom, že poprvé zažíváme situaci, kdy jsou ve vládě dvě stejně silné strany. Ty se musejí proti sobě vymezit, aby jim volič uvěřil, že každá chce něco jiného. „Nic hrozivého se neděje, všechny instituce normálně fungují. Nešlo o vládní krizi, ale o bouřlivé zahájení volební kampaně," hodnotí události posledních dní.

Comeback na spadnutí? Kvitovou svádí Paříž

Stačilo zadat povel internetovému vyhledávači a spustila se lavina titulků v češtině, angličtině, francouzštině a určitě i v dalších jazycích. Články pod nimi se zabývaly tím, že jistá Češka odletěla do Paříže, přičemž se před odletem vyfotila a pochlubila se tím na instagramu.

FBI vyšetřuje kvůli „ruské kauze" i Trumpova zetě Kushnera

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se podle amerických médií zajímá o zetě a poradce Donalda Trumpa Jareda Kushnera. Důvod? Údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb.

Nechceme levné pracovní síly z východní Evropy, vzkazuje Macron

Emmanuel Macron, který se soustředil na evropskou integraci a kladl důraz na obnovení sil Evropské unie, chce omezit levné východoevropské pracovníky, kteří ohrožují francouzskou zaměstnanost, sociální výhody a daňové zatížení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies