VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

21.4.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.Foto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Kolem už pobíhají další kuchtíci, včetně mě a připravují maso na talíř.

Jelikož žiji, abych jedl, rozhodl jsem se, že si to vyzkouším taky z pozice kuchaře. Kurz Jarní grilování, který pořádá velkoobchod Makro, mi přišel coby fanouškovi masové makrobiotiky zcela ideální. Není sice jen o grilování, ale přesto o výběru a úpravě masa to je především.

„Pamatujte si, není pravda, že nejlepší maso je svíčková. To je nesmysl. Taky není pravda, že jen libové se hodí na steak. Nebojte se tuku, nese chuť," vyvádí nás z omylu.

Na přípravném stole leží hlavně roštěná z argentinského býka, ořech z americké krávy a asi nejlepší kus hovězího na světě, japonské wagyu. Tohohle klenotu jsou tu jenom dva, krásně lojem mramorované plátky vysokého roštěnce.

Výklad mezitím pokročil k nákupu masa, kdy je potřeba si ozkoušet, jestli není maso tuhé. „Nebojte se na něj zatlačit, ale nedloubat palcem. Měkké nebude tuhé ani na talíři."

Z přemíry informací jde člověku hlava kolem. V duchu si slibuji, že příště už nebudu v restauraci zbytečně buzerovat kuchaře. Alespoň tehdy, když tomu nebudu rozumět. Za prasečiny s ním smilování mít rozhodně nebudu.

Postávám u grilu a zkouším, jestli už je pořádně rozpálený. „Minimálně na 250 stupňů," pokračuje vedoucí kurzu Jitka ve výkladu. „Je totiž důležité, aby se maso co nejrychleji zatáhlo, jinak pustí šťávu a můžete to vyhodit."

Konečně stojím s kusem roštěnky u grilu, lehce potřeného olejem a rozpáleného na správnou teplotu. Maso zasyčí a jeho vůně se rozlije po kuchyni. Jednomu se z toho chce fakt slintat jak bernardýnovi. Stupně propečenosti mně v tu chvíli jsou fuk.

„Když budete maso obracet, musíte ho položit vedle na místo, kde předtím neležel, jinak se vám počůrá, šťáva bude pryč a maso zkažené," vysvětluje nám šéfkuchařka.

Důvod je naprosto jednoduchý. Ten kus plochy totiž bude chladnější a druhá strana steaku se nezatáhne. Pak už zbývá opéci ještě ze stran a je hotovo. Chci se na steak vrhnout, ale on si ještě musí chvíli odpočinout. Nejlépe po dobu než si připravíte přílohu.

Nakonec steak mám upravený na „medium" tak, jak mi to vyhovuje. Tedy teplota středu 60 stupňů, kdy je úplný střed masa stále růžový a zbytek už je zcela propečen do šedohnědé barvy.

Na talíři spolu se šalotkovou pěnou, omáčkou a s dalšími ingrediencemi to fakt vypadá skvěle. Tož dobrou chuť!

Autor: Janni Vorlíček

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lubomír Bystroň nacistický poklad na Budišovsku hledá už více než dvacet let.
DOTYK.CZ
4

Nacistický poklad na Budišovsku: reálná možnost anebo čirá utopie?

MONTÁŽ pokladen pro elektronickou evidenci tržeb. Ilustrační foto.
7

Druhá vlna EET: obchodníci si stěžují, někteří i končí

Psychicky nemocný muž se popral s policisty, pak skočil z mostu

Na mělnickém mostě přes Labe se v pondělí odpoledne odehrála scéna, podobná těm, které diváci znají jen z akčních filmů. V sanitce libereckých záchranářů, kteří do beřkovické psychiatrické nemocnice převáželi psychicky nemocného muže z Českolipska, totiž došlo k potyčce. Pacient, který zjevně nechtěl podstoupit léčbu, se ve voze popral s policisty, kteří na něho dohlíželi.

V obchodě už jen s účtenkou. Startuje EET

Malé krámky i velké supermarkety. Řeznictví, pekařství, trafiky nebo třeba prodejny textilu a obuvi. Tam všude už ve středu dostanete – nebo byste alespoň teoreticky měli dostat – povinnou účtenku.

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Poslanci ČSSD odmítají spojovat Mládkova nástupce se sjezdem

Poslanci ČSSD odmítají, že by výběr nástupce dnes odvolaného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) nějak souvisel s nadcházejícím sjezdem strany. Novinářům to dnes řekl místopředseda poslaneckého klubu strany Roman Váňa, podle něhož premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá zapotřebí obchodovat s funkcemi. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát naopak uvedl, že se obává, že Sobotka nadřadil své politické zájmy nad zájmy země. Sobotka chce jméno nového ministra oznámit po sjezdu sociální demokracie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies