Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší potraviny dělají na Děčínsku! Chutnaly sýry i klobásy

Děčínsko – Sýry z Varnsdorfu, klobásy z Verneřic nebo koláče z Děčína. Ve čtyřech 
z devíti kategorií soutěže Potravinářský výrobek Ústeckého kraje bodovali potravináři z Děčínska. Výrobky hodnotila odborná porota.

10.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

V letošním ročníku se přitom postavilo výrobcům z Děčínska více soupeřů než kdykoliv před tím.

„Do šestého ročníku celokrajské soutěže se přihlásilo 
v letošním roce celkem 165 výrobků od 45 výrobců. Je to rekordní počet přihlášených ze všech podobných krajských 
i regionálních soutěží v České republice," uvedl Zbyněk Šebesta z ústeckého krajského úřadu.

Nejvíce se výrobcům z Děčínska dařilo tradičně mezi sýry a klobásami. Například varnsdorfská pobočka Polabských mlékáren slavila hned dvakrát. Komisi totiž nejvíce zaujal její Lužický sýrový měšec a mimořádné ocenění si odnesla i za svou bio goudu.

Stejné ocenění získal i v kategorii masných výrobků  Agrokomplex z Verneřic, z jehož nabídky komisaře nejvíce oslovily Verneřické snídaňové klobásky.

Mezi pekaři bodovala Alena Šedivá z Krásné Lípy se svým smetanovým koláčkem. Posledním oceněným z Děčínska je Petra Peštíková 
z Děčína. Ta získala titul nejlepší potravina Ústeckého kraje za ovocné tiramisu v čokoládě.

Zahrada Čech

Ochutnat vítězné výrobky bude možné již tento týden na výstavě Zahrada Čech.

„Vítězné výrobky z této soutěže i z celostátní soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje budou vystaveny 
v pavilonu A Výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích, kde v zahajovací den veletrhu – v pátek 13. září – dojde v amfiteátru hodinu po poledni 
k dekorování vítězů z obou soutěží," dodává  Šebesta.

Potravináři z Děčínska tak navázali na úspěchy, které již delší dobu sklízejí na nejrůznějších soutěžích. Například titul Regionální potravina, který je udělován ministerstvem zemědělství každoročně nejkvalitnějším potravinám regionu, letos získali dva výrobci z okresu Děčín.

Tradičně bodovala varnsdorfská mlékárna, tentokrát se svým bio máslem. Ocenění se dočkal také kvasový chléb 
z českokamenické pekárny Limma. Loni ve stejné soutěži získal ocenění například šunkový salám z Agrokomplexu Verneřice, verneřická papriková klobása nebo pastevecký čerstvý sýr z Varnsdorfu.

Velký zájem

Regionální potraviny se těší dlouhodobě rostoucímu zájmu. Lidé totiž začínají preferovat kvalitní potraviny pocházející z místa, kde bydlí. Neodradí je ani vyšší cena.

„Při každém nákupu se dívám, odkud potraviny jsou. Nevím, proč by zelenina měla být dovážena přes půl Evropy. Případně mléčné výrobky přes celou republiku. Proto dávám přednost nákupům na trzích a u místních výrobců," říká Radek Prášek z Benešova nad Ploučnicí.

Rostoucí zájem je vidět také na farmářských trzích. Ty se konají například v Děčíně nebo ve Varnsdorfu. Další možností, jak nakoupit například zeleninu od místních sedláků, jsou takzvané bedýnky. V těch je obvykle směs čerstvé a především sezónní zeleniny. Během podzimních nebo zimních měsíců tudíž není možné počítat například s rajčaty nebo okurkami, ty se dováží třeba ze Španělska.

Ocenění výrobci potravin
Polabské mlékárny a.s., provozovna Varnsdorf
Lužický sýrový měšec
BIO gouda
Agrokomplex, spol. s r.o., Verneřice
Verneřické snídaňové klobásky
Alena Šedivá, Krásná Lípa
Smetanový koláček
Petra Peštiková, Děčín
Ovocné tiramisu v čokoládě

Autor: Alexandr Vanžura

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve velkém rodinném domě Na Kozině chová Václav Hrbáček několik desítek psů. Ti tu žijí v naprosto otřesných podmínkách a za necelých čtrnáct dní mu budou odebráni. Hrbáček ale říká, že si pořídí další.
25

Smečka psů z domu hrůzy skončí v útulku. Pomoc potřebuje i sám majitel

Ilustrační foto
11

Nejen slunce, oči ohrožuje v létě i voda a nebezpečný prvok

Hyperloop porazil rychlovlak. V ekonomické výhodnosti

/INFOGRAFIKA/ Rychlovlak si na sebe nevydělá, hyperloop to ale zvládne. Takový je závěr bakalářské práce Petra Šlapala, kterou úspěšně obhájil na Mendelově univerzitě v Brně.

Dopravní podnik ročně chytne téměř 300 tisíc černých pasažérů

/INFOGRAFIKA/ Počet cestujících nedodržujících přepravní podmínky poslední roky mírně stoupá. Typická je pro ně kamenná tvář.

Duel Deníku: Má stát podporovat klasický televizní signál?

/ANKETA/ Česko přejde do roku 2021 nové televizní vysílání. Deník oslovil několik odborníků s otázkou, zda má cenu v době internetu podporovat pozemní vysílání?

I přes zákaz lidé dál v pražské zoo kouří. Policejní kontroly se nechystají

Areál zoologické zahrady v Praze je jedním z míst, kde nově platí přísný zákaz kouření. Lidé si ale stěžují, že se uvnitř kouří dál a nikdo s tím nic nedělá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení