V poloprázdném radničním sálu se postaví mladý muž a začne vyprávět zástupcům města svůj krátký příběh. Je to smutné vyprávění.

„Hrozí, že sociálně vyloučenou lokalitou se stane celý Most," říká mladík. Vypráví, že se vrátil po studiích do Mostu a zjistil, že město se od ostatních liší pouliční bídou. Chodí pěšky, a proto toho hodně vidí. Nemůže se smířit s tím, jak lidé na ulicích překračují opilce a pobudy, jak neslušní házejí po slušných odpadky, jak se zhoršuje občanské soužití a kašle na pravidla. „Ten problém se rozšiřuje," varuje.

Doporučuje, aby se řešení společenských neduhů stalo součástí Strategického plánu rozvoje města Mostu do roku 2020. „Měla by to být priorita, pokud chce být město atraktivnější pro všechny věkové kategorie," dodává mladý muž. Volat neustále policii na problémové obyvatele podle něj není řešení. Zároveň přiznává, že on řešení nezná, na to jsou jiní.

Když se posadí, zavládne ticho. Lidé i pozvaní odborníci souhlasně pokyvují hlavou. Mladík na základě své zkušenosti nahlas popsal to, co si myslí hodně lidí. Když to ale řeknete ve velkém sále na radnici, získává to na důrazu a vážnosti.

Primátor Jan Paparega připouští, že Most má velký problém. Sociálně slabé skupiny obyvatel, které se do Mostu stěhují, ovlivňují čím dál více běžný život ve městě. Jednání se zástupci státu, na které se město a další organizace obracejí s žádostmi o pomoc, zatím nepřineslo výrazný pokrok. „Z mého pohledu neví o čem mluví," glosuje výsledky schůzek Paparega. Město čeká na zákon o sociálním bydlení, který by měl omezit zneužívání dávek.

Městská policie začala nově mapovat obyvatele Stovky, kde zjišťuje, jak migrují. Chystají se další opatření na zvýšení bezpečnosti. Do roku 2020 má vzrůst počet strážníků, kamer a na některých místech se objeví fotopasti.

Také v oblasti bydlení podle oborníků „situace není příznivá." Problémem jsou podle nich levné nájmy, levné byty, za kterými se stěhují zejména lidé závislí na dávkách. Město by ale mělo kromě tzv. sociálně vyloučených obyvatel řešit i seniory a mladé rodiny, doporučují odborníci.

MOST MÁ PĚT PRIORIT

Plán rozvoje do roku 2020 stanoví základní cíle pro proměnu Mostu v atraktivnější město. To se v dokumentu zavazuje, že bude podporovat zlepšování dopravy, životního prostředí, podnikání, veřejných prostranství a sociální oblasti. Plán slouží i jako podklad pro získávání dotací a efektivní investování. Plán obsahuje obecné záměry, ze kterých vzejdou konkrétní, např. stavební projekty. Hlavní strategické cíle by měli respektovat i politici po volbách v roce 2018. Veřejnost může plán ještě připomínkovat do 12. srpna na radničním odboru rozvoje a dotací.

Most má plán rozvoje od roku 2012, nyní se aktualizuje. Od ledna ho upravovalo asi 40 odborníků. Několik obyvatel přispělo svými podněty. Další se vyjádřili v tomto týdnu na veřejném projednávání. Někteří si stěžovali na celkový stav ve městě.

Jeden obyvatel ze Šestistovek při veřejné diskuzi prohlásil: "V Mostě je nová móda, jezdit v protisměru v ulici Česká. Jednou jsem takto potkal tři auta. A parkuje se na křižovatkách. Obyvatelé zkoušejí, co jim projde. Slušní lidé začínají být apatičtí. Už se dokonce vyhazují odpadky z okna jako v Chánově."

Primátor Jan Paparega.Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Lidé studují cíle města.Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka