Oslovení majitelé nekuřáckých restaurací si na nedostatek hostů nestěžují, a naopak vyzdvihují výhody provozu bez kouře. Restaurací, kde se kouřit smí, je ale zatím stále více.

„Hospodští se bojí udělat ten zásadní krok, přitom ze zkušenosti provozovatelů vyplývá, že pokles tržeb, pokud je, je jen krátkodobý," řekl Nemrava.

V řadě hospod fungují nekuřácké zóny nebo je kouření ve vymezenou dobu zakázáno.

„To ale nepomůže, protože je kouřem nasáklý textil. Večer chtějí vyrážet do restaurací rodiny s dětmi a hledají právě ty nekuřácké. Je to trend, kterému se neubráníme," míní Milan Nemrava.

Jako nekuřácký od začátku provozu funguje minipivovar Monopol v Teplicích, který se otevřel loni na jaře.

„My jsme dělali vzduchotechniku, všechno bylo dimenzované na kuřáckou restauraci a asi měsíc před otevřením jsme se rozhodli, že to uděláme nekuřácké, že necháme pouze jeden salonek kuřácký. A nelitujeme rozhodnutí," řekla spolumajitelka pivovaru s restaurací a kavárnou Gabriela Schönbauerová.

„Kouř nám neničí krásné ozdoby na stropech, obtěžována kouřem není obsluha," uvedla.

Minipivovar si podle Schönbauerové na nedostatek hostů rozhodně nemůže stěžovat.

Zákon by podle mínění provozovatelů vyřešil za majitele rozhodování.

„Pokud to bude celoplošně dané, nebudou to lidé svádět na hospodského, že je to jeho výmysl, a zvyknou si," řekl číšník v kuřácké restauraci v centru Ústí nad Labem.

„Pokud si mohu vybrat, tak volím nekuřácký podnik. Už jen proto, že po příchodu domů nesmrdím od hlavy až k patě kouřem," řekla Ústečanka Dagmar Rysková.