Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obrovský úspěch kuchařů! Získali bronz na světovém šampionátu

Most, Lucemburk - V bronzovém severočeském týmu z mistrovství světa Culinary World Cup je i Roman Sejval, který učí kuchařské a cukrářské naděje v Mostě. Mostecký deník přináší fotografie lahůdek, které našim kuchařům zajistily mezinárodní úspěch.  

14.12.2014
SDÍLEJ:

Regionální tým kuchařů ukazuje při společném focení v Lucemburku bronzové medaile a diplomy. Roman Sejval je uprostřed. Foto: Foto: archiv Romana Sejvala

Regionální tým špičkových kuchařů ze severních Čech získal v hlavním městě Lucemburska bronzovou medaili na gastronomickém mistrovství světa Culinary World Cup. V desetičlenném profesionálním týmu byl také Roman Sejval, odborný učitel mostecké soukromé hotelové školy Bukaschool. Šampionát patří mezi pět nejprestižnějších soutěží na světě, na které se sjíždí kuchařská elita. Regionální tým uspěl ve studené kuchyni. „Je to pecka!“ zhodnotil bronz Sejval, jediný zástupce z Mostecka a jediný pedagog v týmu, který má již bronz z olympiády a bronz z loňského mistrovství ve švýcarské Basileji.

Oceněná studená kuchyně

Severočeši se v Lucemburku blýskli mísou s porcemi studeného bufetu, předkrmy, dezerty, bonbony a jednohubkami. Do soutěže se mohli přihlásit i národní týmy a jednotlivci. Na mistrovství excelovali hlavně Asiaté. „Je neuvěřitelné, co dokáží s potravinami,“ uvedl Sejval. Celosvětovou špičkou zůstávají Švýcaři a Skandinávci, kteří investují velké peníze do surovin, vzdělávání, nových technologií a přípravy na soutěže.

Severočeský tým, který vystupuje pod značkou Bidvest a kromě soutěžní gastronomie dělá poradenství, se schází pravidelně. Patří k němu například šéfkuchaři z Grandhotelu Pupp, ústecké Větruše, děčínské Pivovarské restaurace a bývalá šéfcukrářka hotelu Kempinski.

Mistrovství světa trvalo skoro týden a v Lucemburku bylo velkou společenskou událostí. A pro naše kuchaře to byla opět cenná zkušenost. Je zajímavé, že Francie, považovaná za kulinářskou velmoc, se do kategorie studené kuchyně nepřihlásila, a když soutěží, tak v teplé kuchyně.

Autor: Martin Vokurka

14.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Okupace srpen 1968. Ilustrační foto.
24

Trpké výročí. Připomínáme si 49 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy

Pláčete nad červivým ovocem? Odvezte ho do palírny

Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.

Vláda a odbory budou jednat o růstu platů ve veřejném sektoru

Zástupci vlády a odborů budou dnes odpoledne vyjednávat o růstu platů ve veřejném sektoru. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) žádá pro učitele zvýšení o 15 procent a pro ostatní pracovníky o deset procent, a to od listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka odborářský požadavek podporuje.

Čechoslováci proti Čechoslovákům. V srpnu 1969 esenbáci mlátili a zatýkali spolu

Miroslav, odmala všude známý jako Kamil Černý, se narodil 16. listopadu 1950 v Praze do chudé, ale výrazně nekomunistické rodiny. Vyučil se jemným mechanikem a poté pracoval na stavbách. Už během učení se v něm probudil zájem o humanitní obory a výtvarné umění, a proto po večerech studoval gymnázium pro pracující. Na vysokoškolské studium mu ale po založení rodiny nezbýval čas ani energie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení