Obvinění souvisejí s organizací a propagací aktivit hnutí RWU. "Je na ně podána obžaloba pro trestný čin podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka," informoval Minich. Akce se konaly především ve středních Čechách, například v Praze, Kutné Hoře, Kladně, ale i v Děčíně, a to v letech 2007 až 2009. "Na tento trestný čin je podle trestního zákona sazba tři až osm let," dodal.

Obviněné jsou ve věku 22 až 33 let. Podle policie hnutí podporovaly zejména na akcích uspořádaných pro příznivce krajní pravice, pozvánky a další materiály zveřejňovaly také na internetu.

Obžaloba byla dnes předána Okresnímu soudu v Děčíně. Je ale možné, že hlavní líčení se bude konat jinde. "Vzhledem k tomu, že je tam řada skutků, z nichž pouze jediný byl spáchán tady v Děčíně, předpokládám, že zdejší soud namítne u Vrchního soudu svoji nepříslušnost a požádá ho, aby rozhodl, kde se to bude projednávat," odhadl státní zástupce. Obžaloba se zpracovávala v Děčíně, protože to přikázalo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

"RWU ideově navazuje na obdobné ženské organizace hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen," uvedl loni v únoru mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Už dříve uvedl, že stíhání 15 žen souvisí se zátahem policistů z roku 2009, kdy obvinili 18 pravicových extremistů.

Resistance Women Unity je česká ženská organizace založená v létě 2007. Jejím cílem je přispět k posílení opozice vůči systému, který jde podle RWU "cíleně proti dlouhodobému přežití bílých rodin". Podle svých proklamací chce RWU oslovit ženy v pronárodním hnutí, propaguje "tradiční strukturu rodiny" a mimo jiné vystupuje proti feminismu. Některé členky RWU se angažovaly také v soudem zakázané extremistické Dělnické straně.