VYBERTE SI REGION

Ovocné pálenice začaly se zpracováním letošní úrody

Židovice - Už do sedmnáctého roku pálení ovocných kvasů letos vstupuje pálenice Josefa Bajera v Židovicích. Zkušený ovocnář se po odchodu do důchodu přesunul se svojí manželkou Jarmilou ze sadů a vinic do teploučka do blízkosti varného kotle a destilační jednotky.

16.9.2014
SDÍLEJ:

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní. Foto: Deník/Karel Pech

„V teploučku je víc manželka, která sleduje hlavní část provozu. Já jsem tu hlavně jako vstupní a výstupní kontrola. Výstup je hřejivý, ale nalévání kvasu probíhá ve venkovních prostorách a v zimě, i když jsme tuto část objektu zateplili, při práci pořádně promrznu," říká s úsměvem Josef Bajer.

O tom, že provozovatel pálenice za uplynulé roky dosáhl v pálení mistrovské úrovně, svědčí nejen spokojení zahrádkáři a chalupáři, kteří sem vozí kvas pravidelně od Mělníka po Českou Lípu, Ústí nad Labem a Louny, ale i hodnotitelé soutěží, kterých se Josef Bajer se svými pálenkami zúčastnil. Na 2. ročníku Pražského koštu ovocných destilátů, což je v Čechách první novodobá soutěž, získala jeho Podřipská pálenka pohár a vínovice s jabkovicí diplomy za 1. místo.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Letošní sezona pálení ovocných kvasů začíná pozvolna. „Dnes si pálení na prosinec zamluvil pán ze Lhotky od Lovosic s 300 litry kvasu ze švestek. V současné době pálíme jen několik dní v týdnu, a to je buď kvas ještě z loňské úrody nebo z letošních třešní a meruněk. Čas kvasu z jablek a hrušek teprve přijde," dodává Jarmila Bajerová.

Josef Bajer zahrádkářům říká: „Není to věda, stačí, když při přípravě kvasu dodržíte tři základní podmínky. Kvasit dáte kvalitní zralé ovoce, uložíte ho při teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia a během kvašení ho nesmíte míchat." Druhou ovocnou palírnu, která je současně i moštárnou, provozuje v Žitenicích.

Moštování jablek a hrušek na Litoměřicku teprve začne a Deník ho čtenářům přiblíží příští úterý. Jako první rozeběhne svou moštárnu u rybníku Barvíř tuto sobotu základní organizace Českého svazu chovatelů v Úštěku. V pondělí startují Šepetely.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Autor: Václav Sedlák

16.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Do Iráku odletěl polní chirurgický tým, pomáhat bude u Mosulu

Praha - Do Iráku dnes odletěl sedmnáctičlenný český polní chirurgický tým. Podporovat bude koaliční a irácké vojáky na americké základně několik desítek kilometrů od Mosulu. Sdělil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. O vyslání jednotky rozhodla vláda a schválil jej Parlament.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies