VYBERTE SI REGION

Ovocné pálenice začaly se zpracováním letošní úrody

Židovice - Už do sedmnáctého roku pálení ovocných kvasů letos vstupuje pálenice Josefa Bajera v Židovicích. Zkušený ovocnář se po odchodu do důchodu přesunul se svojí manželkou Jarmilou ze sadů a vinic do teploučka do blízkosti varného kotle a destilační jednotky.

16.9.2014
SDÍLEJ:

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní. Foto: Deník/Karel Pech

„V teploučku je víc manželka, která sleduje hlavní část provozu. Já jsem tu hlavně jako vstupní a výstupní kontrola. Výstup je hřejivý, ale nalévání kvasu probíhá ve venkovních prostorách a v zimě, i když jsme tuto část objektu zateplili, při práci pořádně promrznu," říká s úsměvem Josef Bajer.

O tom, že provozovatel pálenice za uplynulé roky dosáhl v pálení mistrovské úrovně, svědčí nejen spokojení zahrádkáři a chalupáři, kteří sem vozí kvas pravidelně od Mělníka po Českou Lípu, Ústí nad Labem a Louny, ale i hodnotitelé soutěží, kterých se Josef Bajer se svými pálenkami zúčastnil. Na 2. ročníku Pražského koštu ovocných destilátů, což je v Čechách první novodobá soutěž, získala jeho Podřipská pálenka pohár a vínovice s jabkovicí diplomy za 1. místo.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Letošní sezona pálení ovocných kvasů začíná pozvolna. „Dnes si pálení na prosinec zamluvil pán ze Lhotky od Lovosic s 300 litry kvasu ze švestek. V současné době pálíme jen několik dní v týdnu, a to je buď kvas ještě z loňské úrody nebo z letošních třešní a meruněk. Čas kvasu z jablek a hrušek teprve přijde," dodává Jarmila Bajerová.

Josef Bajer zahrádkářům říká: „Není to věda, stačí, když při přípravě kvasu dodržíte tři základní podmínky. Kvasit dáte kvalitní zralé ovoce, uložíte ho při teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia a během kvašení ho nesmíte míchat." Druhou ovocnou palírnu, která je současně i moštárnou, provozuje v Žitenicích.

Moštování jablek a hrušek na Litoměřicku teprve začne a Deník ho čtenářům přiblíží příští úterý. Jako první rozeběhne svou moštárnu u rybníku Barvíř tuto sobotu základní organizace Českého svazu chovatelů v Úštěku. V pondělí startují Šepetely.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Autor: Václav Sedlák

16.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies