Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ovocné pálenice začaly se zpracováním letošní úrody

Židovice - Už do sedmnáctého roku pálení ovocných kvasů letos vstupuje pálenice Josefa Bajera v Židovicích. Zkušený ovocnář se po odchodu do důchodu přesunul se svojí manželkou Jarmilou ze sadů a vinic do teploučka do blízkosti varného kotle a destilační jednotky.

16.9.2014
SDÍLEJ:

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní. Foto: Deník/Karel Pech

„V teploučku je víc manželka, která sleduje hlavní část provozu. Já jsem tu hlavně jako vstupní a výstupní kontrola. Výstup je hřejivý, ale nalévání kvasu probíhá ve venkovních prostorách a v zimě, i když jsme tuto část objektu zateplili, při práci pořádně promrznu," říká s úsměvem Josef Bajer.

O tom, že provozovatel pálenice za uplynulé roky dosáhl v pálení mistrovské úrovně, svědčí nejen spokojení zahrádkáři a chalupáři, kteří sem vozí kvas pravidelně od Mělníka po Českou Lípu, Ústí nad Labem a Louny, ale i hodnotitelé soutěží, kterých se Josef Bajer se svými pálenkami zúčastnil. Na 2. ročníku Pražského koštu ovocných destilátů, což je v Čechách první novodobá soutěž, získala jeho Podřipská pálenka pohár a vínovice s jabkovicí diplomy za 1. místo.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Letošní sezona pálení ovocných kvasů začíná pozvolna. „Dnes si pálení na prosinec zamluvil pán ze Lhotky od Lovosic s 300 litry kvasu ze švestek. V současné době pálíme jen několik dní v týdnu, a to je buď kvas ještě z loňské úrody nebo z letošních třešní a meruněk. Čas kvasu z jablek a hrušek teprve přijde," dodává Jarmila Bajerová.

Josef Bajer zahrádkářům říká: „Není to věda, stačí, když při přípravě kvasu dodržíte tři základní podmínky. Kvasit dáte kvalitní zralé ovoce, uložíte ho při teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia a během kvašení ho nesmíte míchat." Druhou ovocnou palírnu, která je současně i moštárnou, provozuje v Žitenicích.

Moštování jablek a hrušek na Litoměřicku teprve začne a Deník ho čtenářům přiblíží příští úterý. Jako první rozeběhne svou moštárnu u rybníku Barvíř tuto sobotu základní organizace Českého svazu chovatelů v Úštěku. V pondělí startují Šepetely.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Autor: Václav Sedlák

16.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jakub Ševčík z Dubí na Teplicku stanul před Krajským soudem v Ústí nad Labem
2 5

Mladík z Dubí zasadil své babičce 99 ran nožem

Dívčí Hrad. Ilustrační foto.
7

Zámek Dívčí Hrad je opět na prodej, okleštěný od původních pozemků

Drzá krádež a pád mostu ze špejlí: nejlepší videa z 18. září

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. září 2017.

Vláda naděluje. Čtvrt milionu pro rodiče a „uvolnění“ místo dovolené

Kabinet schválil zcela novou Koncepci rodinné politiky. Sliby za miliardy korun ale doznají změn.

Boj s KLDR: Španělé vykázali velvyslance, USA mají v záloze vojenské varianty

Do 30. září musí severokorejský velvyslanec ve Španělsku opustit zemi. Důvodem jsou neutichající provokace ze strany KLDR, jež odmítá zastavit jaderné testy. Španělsko patří mezi státy, které považují kroky vůdce Kim Čong-una za „vážnou hrozbu pro mír“.

Oštěpařská královna Zátopková: Když chce člověk něco dokázat, musí pro to žít

Obvykle je špatné (až nepatřičné) připomínat věk dámy. V případě Dany Zátopkové to ovšem neplatí. Olympijská vítězka z roku 1952 se dnes dožívá neuvěřitelné pětadevadesátky. S manželem a báječným vytrvalcem Emilem slavila narozeniny naposledy společně v roce 2000. Byli na den stejně staří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení