V 99 letech zemřel plukovník v. v. Demeter Senický. Za druhé světové války působil převážně jako protitankový dělostřelec, v rámci 1. čs. armádního sboru v SSSR absolvoval celou anabázi od Sokolova až na Duklu, kde byl vážně zraněn.

Ve svých 99 letech byl nejstarším žijícím veteránem 2. světové války v Ústeckém kraji. Byl jedním z prvních příslušníků východní jednotky v SSSR, organizované v Buzuluku.

ČTĚTE: PŘEDÁNÍ VYZNAMENÁNÍ V ČERVNU V DUBÍ ZDE

 Plukovník ve výslužbě Demeter Senický dostal ocenění Ministra obrany ČR Záslužný kříž MO II. stupně.Zdroj: Deník/ Z. Traxler

V řadách Československého armádního sboru v SSSR prošel bojovou cestu až do Československa. Jako příslušník dělostřelectva se vyznamenal zejména v bojích o Kyjev. Senický byl zakládajícím členem Československé obce legionářské, při jejím obnoveném vzniku po roce 1989. Dlouhá léta se aktivně zapojoval do činnosti ČSBS a ČsOL v Teplicích.

„Je to smutná zpráva. Pan plukovník Senický spoluvytvářel historii této země. Jeho odkaz je nezpochybnitelný," řekl předseda jednoty Teplicka Československé obce legionářské a starosta Dubí Petr Pípal.

Senický žil v domově důchodců v Dubí, kde také zemřel.

„Všichni jsme se těšili, že s ním oslavíme jeho stovku. Bohužel se tak už nestane," řekl smutným hlasem ředitel Podkrušnohorského domova sociálních služeb Dubí Jaroslav Zeman. (red)

-----------

Demeter Senický se narodil 27. listopadu 1917 v jedné ze dvou českých rodin v převážně polské obci Edvardovka na Volyni. Měl tři sourozence. Rodiče pracovali na vlastním hospodářství.

V roce 1940 se Demeter oženil s Věrou Žáčkovou, ale již v dubnu následujícího roku musel narukovat do sovětské armády. Po německé invazi v červnu 1941 se svou jednotkou jen ustupoval. Později byl společně s dalšími cizinci ze sovětské armády vyřazen a internován v pracovním táboře ve Čkalovu, odkud se mu v říjnu 1942 podařilo s pomocí přítele uprchnout do Buzuluku.

V rámci 1. čs. armádního sboru v SSSR absolvoval celou anabázi od Sokolova až na Duklu, kde byl vážně zraněn, a na frontu se již nevrátil. Převážně působil jako protitankový dělostřelec. Do historie bojů čs. jednotky v SSSR se nejvýrazněji zapsal během bitvy o Kyjev. O jeho bravurním zničení několika protitankových postavení a kulometných hnízd nepřítele psal i tehdejší sovětský tisk.

V roce 1944 působil Demeter Senický krátce jako závodní běžec sovětského armádního týmu. Od roku 1949 žil v severočeských Teplicích.

Demeter Senický je nositelem tří Čs. válečných křížů 1939, po roce 1990 byl povýšen do hodnosti plukovníka v.v. V roce 2003 mu ministr obrany udělil Záslužný kříž III. stupně. V červnu letošního roku dostal ocenění Ministra obrany ČR a to Záslužný kříž MO II. stupně. zdroj: www.pametnaroda.cz