VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První školní oběd je tady. Je strava v jídelně zdravá?

Litoměřice – Boloňské špagety, španělský guláš či květákové placičky s bramborem, to je první menu, které můžou ochutnat žáci základních a středních škol v Litoměřicích.

1.9.2016
SDÍLEJ:

MRKEV NESMÍ CHYBĚT. Daniela Růžičková nám představila jedno ze včerejších menu, které uvařil kolektiv Centrální školní jídelny Litoměřice, kuchyně s výdejnou při ZŠ U Stadionu. Foto: Deník/Václav Sedlák

Centrální školní jídelně, která má čtyři kuchyně a celkem šest výdejen jídel, přibudou stovky školských pracovníků, strávníků z firem i z veřejnosti, celkem je to na 4 000 strávníků, již oceňují kvalitu pokrmů, jejich kalorickou vyváženost i cenovou výhodnost. Cizí strávníci navíc vítají časovou výhodnost.

Litoměřická centrální školní jídelna je v Ústeckém kraji jediná, která neuplatňuje objednávkový systém. Pro strávníky a hlavně rodiče dětí je to obrovská výhoda, pro obsluhující servis víc práce, která se však vyplatí.

„Chceme ho zachovat i nadále, myslíme si, že vstup do tohoto systému by byl krokem zpět a řadu strávníků by odradil. V posledních letech nám počty dětských strávníků mírně stoupají. Stravování využívá zhruba 70 procent všech žáků základních škol ve městě," uvedla ředitelka CŠJ Zdeňka Kovářová.

V jídelníčku je vždy jedno bezmasé jídlo, v doplňcích výběr ze tří salátů a dvou dezertů, dostatek ovoce, zeleniny a nízkokalorických nápojů. Strávníci si můžou objednat i pokrmy se sníženým obsahem lepku nebo s dietou, kterou jim doporučí lékař.

Příprava jídla v CŠJ Litoměřice

Litoměřice jako Zdravé město letos vstupují do stravovacího programu Skutečně zdravá škola. Jako první se do pilotního programu zapojila ZŠ Ladova. „Na začátku září provedeme v jejich kuchyni analýzu, abychom zjistili, co vaří, jaké suroviny používají. Z CŠJ jsem už obdržela jídelní lístky, podle kterých zjistíme, co je k přípravě vhodné a co naopak nevhodné. Na 24. září plánujeme seminář pro všechny kuchaře, kde ukážeme nové recepty zejména v přípravě bezmasých pokrmů s použitím potravin, jež by se měly častěji objevovat v dětském jídelníčku. Méně zdravé přísady chceme nahrazovat zdravými. Všechno také ukážeme prakticky," říká Radka Hazuchová, koordinátora programu, lektorka výživové terapie a kuchařka zdravé a živé stravy.

Program se bude uskutečňovat po krůčcích, aby strávníci nepocítili změny v pokrmech. Skutečně zdravá škola však není jen o jídle, ale je zaměřena na výchovný program pro děti a mládež ve školách, na učitele a na spolupráci s rodiči. Cílem je, aby děti poznaly, z čeho a jak jídlo vzniká, nejen že se koupí supermarketu.

Jak to běží v kuchyni před prvním školním dnem, jsme zjistili v ZŠ U Stadionu, která „vyfasovala" službu vařit po celý srpen.

„Kuchaři si musejí přivstat, jeden se šéfkuchařem začíná s přípravou surovin už v pět hodin, k nim se postupně přidá zbývající personál. Je to hektické, první si totiž pro obědy přijíždí firma už v 9.30 hodin. Během uplynulého měsíce jsme vařili v průměru 450 jídel denně ve dvou menu, ve školním roce se počet ustálí na zhruba 400 jídel. V kolektivu mám sedm lidí, přes prázdniny nám vypomáhali dva chlapi z jiných kuchyní," vysvětluje Daniela Růžičková, která už sedm let vykonává funkci vedoucí této školní kuchyně a výdejny.

Absolventka bývalého SOU Litoměřice po škole vystřídala několik míst včetně restaurací a na školní kuchyni nedá dopustit.

„Doufám, že při zvyšování platů učitelů a školských pracovníků od 1. září se nezapomnělo ani na pracovníky školních kuchyní, naše práce zatím byla hodně podhodnocena. Nemůžeme si stěžovat na pracovní prostředí, město nám ho podle požadavků a potřeby zlepšuje. Pro tento školní rok máme nový konvektomat a pec, což nám šetří čas a přispívá k udržení kvality potravin, vyšší nutriční hodnoty a zachování množství vitaminů," dodává Daniela Růžičková.

Autor: Václav Sedlák

1.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PSTRUH103. Takovou přezdívku používá Petr Jelínek z Jihlavy. Patří mezi stovku nejsledovanějších youtuberů v zemi. Kvůli svému videu stanul před jihlavským soudem.

Youtuber před soudem: Dostal podmínku za vulgarismy

Lukáš Freisler, Sýrárna: Já jsem na to EET už dlouho předem připravený. Co se týče technického provozu, tak v tom problém žádný nebyl. Samozřejmě se nám lépe dýchalo bez toho podrobného zkoumání tržeb.
29

Nejmenší obchody by mohly získat kompenzaci za EET

AKTUALIZOVÁNO

Hrad Bouzov zůstává státu, řád s odvoláním neuspěl

Hrad Bouzov zůstává majetkem státu. Krajský soud v Olomouci dnes zamítl odvolání Německého řádu.

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Nuda to nebude. Miloš Zeman má s definitivní platností v prezidentské kampani minimálně dva protikandidáty z „těžší váhy". Oba dva jsou to – i s trochou nadsázky – akademici. Ten první a již dříve potvrzený textař Michal Horáček šéfoval Akademii populární hudby. Druhý, nově potvrzený Jiří Drahoš byl až do minulého týdne předsedou ctihodné Akademie věd ČR.

Až 400 tisíc migrantů může podle německého ministra přijít letos z Afriky

Až 400 tisíc migrantů by mohlo letos podle německého ministra pro rozvojovou pomoc Gerda Müllera připlout do Evropy přes Středozemní moře. Aby nepřišly další statisíce či miliony migrantů, měla by Evropská unie podle něj změnit svou politiku vůči Africe.

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda auta s kamionem i hořící motor

Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies