Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První školní oběd je tady. Je strava v jídelně zdravá?

Litoměřice – Boloňské špagety, španělský guláš či květákové placičky s bramborem, to je první menu, které můžou ochutnat žáci základních a středních škol v Litoměřicích.

1.9.2016
SDÍLEJ:

MRKEV NESMÍ CHYBĚT. Daniela Růžičková nám představila jedno ze včerejších menu, které uvařil kolektiv Centrální školní jídelny Litoměřice, kuchyně s výdejnou při ZŠ U Stadionu. Foto: Deník/Václav Sedlák

Centrální školní jídelně, která má čtyři kuchyně a celkem šest výdejen jídel, přibudou stovky školských pracovníků, strávníků z firem i z veřejnosti, celkem je to na 4 000 strávníků, již oceňují kvalitu pokrmů, jejich kalorickou vyváženost i cenovou výhodnost. Cizí strávníci navíc vítají časovou výhodnost.

Litoměřická centrální školní jídelna je v Ústeckém kraji jediná, která neuplatňuje objednávkový systém. Pro strávníky a hlavně rodiče dětí je to obrovská výhoda, pro obsluhující servis víc práce, která se však vyplatí.

„Chceme ho zachovat i nadále, myslíme si, že vstup do tohoto systému by byl krokem zpět a řadu strávníků by odradil. V posledních letech nám počty dětských strávníků mírně stoupají. Stravování využívá zhruba 70 procent všech žáků základních škol ve městě," uvedla ředitelka CŠJ Zdeňka Kovářová.

V jídelníčku je vždy jedno bezmasé jídlo, v doplňcích výběr ze tří salátů a dvou dezertů, dostatek ovoce, zeleniny a nízkokalorických nápojů. Strávníci si můžou objednat i pokrmy se sníženým obsahem lepku nebo s dietou, kterou jim doporučí lékař.

Příprava jídla v CŠJ Litoměřice

Litoměřice jako Zdravé město letos vstupují do stravovacího programu Skutečně zdravá škola. Jako první se do pilotního programu zapojila ZŠ Ladova. „Na začátku září provedeme v jejich kuchyni analýzu, abychom zjistili, co vaří, jaké suroviny používají. Z CŠJ jsem už obdržela jídelní lístky, podle kterých zjistíme, co je k přípravě vhodné a co naopak nevhodné. Na 24. září plánujeme seminář pro všechny kuchaře, kde ukážeme nové recepty zejména v přípravě bezmasých pokrmů s použitím potravin, jež by se měly častěji objevovat v dětském jídelníčku. Méně zdravé přísady chceme nahrazovat zdravými. Všechno také ukážeme prakticky," říká Radka Hazuchová, koordinátora programu, lektorka výživové terapie a kuchařka zdravé a živé stravy.

Program se bude uskutečňovat po krůčcích, aby strávníci nepocítili změny v pokrmech. Skutečně zdravá škola však není jen o jídle, ale je zaměřena na výchovný program pro děti a mládež ve školách, na učitele a na spolupráci s rodiči. Cílem je, aby děti poznaly, z čeho a jak jídlo vzniká, nejen že se koupí supermarketu.

Jak to běží v kuchyni před prvním školním dnem, jsme zjistili v ZŠ U Stadionu, která „vyfasovala" službu vařit po celý srpen.

„Kuchaři si musejí přivstat, jeden se šéfkuchařem začíná s přípravou surovin už v pět hodin, k nim se postupně přidá zbývající personál. Je to hektické, první si totiž pro obědy přijíždí firma už v 9.30 hodin. Během uplynulého měsíce jsme vařili v průměru 450 jídel denně ve dvou menu, ve školním roce se počet ustálí na zhruba 400 jídel. V kolektivu mám sedm lidí, přes prázdniny nám vypomáhali dva chlapi z jiných kuchyní," vysvětluje Daniela Růžičková, která už sedm let vykonává funkci vedoucí této školní kuchyně a výdejny.

Absolventka bývalého SOU Litoměřice po škole vystřídala několik míst včetně restaurací a na školní kuchyni nedá dopustit.

„Doufám, že při zvyšování platů učitelů a školských pracovníků od 1. září se nezapomnělo ani na pracovníky školních kuchyní, naše práce zatím byla hodně podhodnocena. Nemůžeme si stěžovat na pracovní prostředí, město nám ho podle požadavků a potřeby zlepšuje. Pro tento školní rok máme nový konvektomat a pec, což nám šetří čas a přispívá k udržení kvality potravin, vyšší nutriční hodnoty a zachování množství vitaminů," dodává Daniela Růžičková.

Autor: Václav Sedlák

1.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kočka
23

Žena zemřela po kousnutí kočkou na nemoc přenášenou klíšťaty

Zleva Michal Urbánek, Kamil Jirounek, Radomír Kučera a Peter Kmeť
3 10

Jde o pokus o násilné převzetí mojí firmy, tvrdí zakladatel Oleo Chemical

Nechtěné děti. V Česku lze rodit v utajení, ale ne anonymně

Případ novorozence z Plzeňska, kterého matka chtěla po porodu zavraždit, vyvolal emoce i otázky. Chlapeček totiž nakonec skončil v babyboxu, ale přes rychlou snahu lékařů o jeho záchranu po pár hodinách zemřel. Muselo se to stát? Možná ne, kdyby nešťastná rodička věděla o možnosti rodit v utajení.

Hackerský útok na UniCredit v Itálii zasáhl 400 tisíc klientů

Zatím neznámí hackeři zaútočili na největší italskou banku UniCredit. Ohrožena jsou data ze 400 tisíc účtů.

Potvrzeno! Francii postihla katastrofální neúroda vinných hroznů

Když na jaře varovali francouzští vinaři, že silné mrazy zničily jejich celoroční snažení, mnozí doufali, že se réva nakonec vzpamatuje. Bohužel, černé předpovědi se vyplnily.

V bankomatech je Windows XP, lze ho ovládnout během minuty

Ke každému bankomatu se dá jednoduše připojit USB kabelem, peníze pak lze ukrást během minuty. Několika zlodějíčkům v Asii se tak před časem podařilo jednoduše vybrat peníze. Experti vysvětlují, jak jsou bankomaty málo zabezpečené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení