Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První školní oběd je tady. Je strava v jídelně zdravá?

Litoměřice – Boloňské špagety, španělský guláš či květákové placičky s bramborem, to je první menu, které můžou ochutnat žáci základních a středních škol v Litoměřicích.

1.9.2016
SDÍLEJ:

MRKEV NESMÍ CHYBĚT. Daniela Růžičková nám představila jedno ze včerejších menu, které uvařil kolektiv Centrální školní jídelny Litoměřice, kuchyně s výdejnou při ZŠ U Stadionu. Foto: Deník/Václav Sedlák

Centrální školní jídelně, která má čtyři kuchyně a celkem šest výdejen jídel, přibudou stovky školských pracovníků, strávníků z firem i z veřejnosti, celkem je to na 4 000 strávníků, již oceňují kvalitu pokrmů, jejich kalorickou vyváženost i cenovou výhodnost. Cizí strávníci navíc vítají časovou výhodnost.

Litoměřická centrální školní jídelna je v Ústeckém kraji jediná, která neuplatňuje objednávkový systém. Pro strávníky a hlavně rodiče dětí je to obrovská výhoda, pro obsluhující servis víc práce, která se však vyplatí.

„Chceme ho zachovat i nadále, myslíme si, že vstup do tohoto systému by byl krokem zpět a řadu strávníků by odradil. V posledních letech nám počty dětských strávníků mírně stoupají. Stravování využívá zhruba 70 procent všech žáků základních škol ve městě," uvedla ředitelka CŠJ Zdeňka Kovářová.

V jídelníčku je vždy jedno bezmasé jídlo, v doplňcích výběr ze tří salátů a dvou dezertů, dostatek ovoce, zeleniny a nízkokalorických nápojů. Strávníci si můžou objednat i pokrmy se sníženým obsahem lepku nebo s dietou, kterou jim doporučí lékař.

Příprava jídla v CŠJ Litoměřice

Litoměřice jako Zdravé město letos vstupují do stravovacího programu Skutečně zdravá škola. Jako první se do pilotního programu zapojila ZŠ Ladova. „Na začátku září provedeme v jejich kuchyni analýzu, abychom zjistili, co vaří, jaké suroviny používají. Z CŠJ jsem už obdržela jídelní lístky, podle kterých zjistíme, co je k přípravě vhodné a co naopak nevhodné. Na 24. září plánujeme seminář pro všechny kuchaře, kde ukážeme nové recepty zejména v přípravě bezmasých pokrmů s použitím potravin, jež by se měly častěji objevovat v dětském jídelníčku. Méně zdravé přísady chceme nahrazovat zdravými. Všechno také ukážeme prakticky," říká Radka Hazuchová, koordinátora programu, lektorka výživové terapie a kuchařka zdravé a živé stravy.

Program se bude uskutečňovat po krůčcích, aby strávníci nepocítili změny v pokrmech. Skutečně zdravá škola však není jen o jídle, ale je zaměřena na výchovný program pro děti a mládež ve školách, na učitele a na spolupráci s rodiči. Cílem je, aby děti poznaly, z čeho a jak jídlo vzniká, nejen že se koupí supermarketu.

Jak to běží v kuchyni před prvním školním dnem, jsme zjistili v ZŠ U Stadionu, která „vyfasovala" službu vařit po celý srpen.

„Kuchaři si musejí přivstat, jeden se šéfkuchařem začíná s přípravou surovin už v pět hodin, k nim se postupně přidá zbývající personál. Je to hektické, první si totiž pro obědy přijíždí firma už v 9.30 hodin. Během uplynulého měsíce jsme vařili v průměru 450 jídel denně ve dvou menu, ve školním roce se počet ustálí na zhruba 400 jídel. V kolektivu mám sedm lidí, přes prázdniny nám vypomáhali dva chlapi z jiných kuchyní," vysvětluje Daniela Růžičková, která už sedm let vykonává funkci vedoucí této školní kuchyně a výdejny.

Absolventka bývalého SOU Litoměřice po škole vystřídala několik míst včetně restaurací a na školní kuchyni nedá dopustit.

„Doufám, že při zvyšování platů učitelů a školských pracovníků od 1. září se nezapomnělo ani na pracovníky školních kuchyní, naše práce zatím byla hodně podhodnocena. Nemůžeme si stěžovat na pracovní prostředí, město nám ho podle požadavků a potřeby zlepšuje. Pro tento školní rok máme nový konvektomat a pec, což nám šetří čas a přispívá k udržení kvality potravin, vyšší nutriční hodnoty a zachování množství vitaminů," dodává Daniela Růžičková.

Autor: Václav Sedlák

1.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Mladík zůstal tři dny uvězněn v jeskyni. Zamkli ho tam jeho kolegové

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Ukázka síly: Nad Koreou proletěly americké bombardéry a stíhačky

Smržice řeší, kde budou k dostání rajčata ze skleníku. A zda nepřibude další

Již brzy ve Smržicích vysadí první rajčata v chystaném velkokapacitním skleníku, brzy se tak také zvýší počet volných pracovních míst na Prostějovsku. Zároveň by se také obyvatelé k cherry rajčatům, která ve skleníku u Smržic bude pěstovat firma Agro Haná, měli dostat.

AKTUALIZOVÁNO

Parašutista na Dnu armády dopadl mezi diváky. Jsou tři zranění

/FOTOGALERIE/ Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnu armády na pražské Letné se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Šestatřicetiletý výsadkář skončil v Ústřední vojenské nemocnici Praha, jedna z divaček byla převezena do Motola. Zranění nejsou vážná, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Podle Vlastimily Cyprisové z tiskového odboru generálního štábu mohl za nehodu náhlý poryv větru.

AKTUALIZOVÁNO

V Severní Koreji se opět otřásla země. Čína hovoří o dalším jaderném testu

Zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály bylo zaznamenáno v Severní Koreji. Informovaly o tom čínské úřady. Podle serveru BBC s odkazem na čínské seismology k němu došlo v blízkosti místa, kde Severokorejci testují jaderné střely. Jihokorejští seismologové se však přiklánějí k přírodnímu původu.

Muž podle policie vylákal z žen 2,5 milionu, hrozí mu osm let vězení

/VIDEO/ Pražští kriminalisté vyšetřují jedenatřicetiletého muže, který podle nich podvodně vylákal z žen téměř 2,5 milionu korun. Seznamoval se s nimi na internetu. Policisté zatím evidují deset poškozených a hledají případné další oběti. Muži, který je od září ve vazbě, hrozí až osm let vězení. Na webu tom dnes informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení