Vyčítají mu, že školu vede špatně, zanedbává povinnosti, zbavuje se kritiků a jiné zastrašuje. Ředitel nařčení důrazně odmítá. Podle něj a jeho věrných stojí za vzpourou hrstka lidí, kteří píší anonymy a mstí se mu kvůli osobní zášti.

Spor pronikl na veřejnost poté, co Ústecký kraj vyhlásil na desítkách svých škol konkurzy na ředitele, ale krajští radní pro Velebudice nikoho nejmenovali. Mezi uchazeči byl i Škrábal.

V srpnu uvolněné místo se má obsadit po novém konkurzu až na podzim. To už ale nebudou na škole pracovat dva Škrábalovi odpůrci, učitelé Pavel Barták a Jan Mísař, propuštěni ředitelem minulý týden z nadbytečnosti. „Budeme to řešit soudní cestou," oznámili včera.

Obě znepřátelené skupiny, které se navzájem obviňují z mnoha věcí, se po včerejších rozhovorech pro Mostecký deník shodly jen ve dvou věcech: 1. to, že kraj nechal školu bez ředitele, ji vrhlo do období nejistoty, která se nebude líbit ani rodičům, ani žákům, 2. školu poškozují i ventilované vnitřní spory.

Jenže podle kritiků už nebylo možné mlčet. Asi desítka učitelů včera pod podmínkou anonymity řekla, že Škrábal se ředitelem neměl nikdy stát. Chová se prý jako car a lže. „Vládne tu strach," řekla jedna z pedagožek. Tvrdí, že už od loňského podzimu si kraji stěžují, ale marně. V červnu poslali hejtmance stížnost s podpisy 45 nejodvážnějších pedagogů. Nelíbí se jim třeba, že dílny neměly dost materiálu a studenti museli dostat volno, že škola chátrá a peníze z projektů nejsou ve škole vidět.

„Je to nehorázná lež," reagoval Škrábal. Odvolává se na inspekční zprávy a kontroly, které školu hodnotí pozitivně a chválí kvalitu výuky. Podle něj za pět let získala z dotací 150 milionů korun, má nové strojírenské centrum i materiál. Škrábala v dopisu kraji hájí šest desítek zaměstnanců. „Škola je na tom lépe, než bývala. Je mi líto, že je tu skupina lidí, kteří školu hanobí," řekl učitel a bývalý žák školy Kamil Šlachta. Škrábal ještě není rozhodnut, zda se přihlásí do nového konkurzu.