Jinak je na tu veselo. Z okolních podniků i ze svých domovů přicházejí Ústečané v různém stádiu rozpitosti. Sebou si nesou sklenky sektu i lahve s tvrdším alkoholem. Někteří dokonce přivedli své děti, „… aby z toho taky něco měly!"

Před obchody pod interhotelem Bohemia jedna taková rodinka postává a tatík nechává svého ani ne desetiletého synka odpalovat dělbuchy. Nic nebezpečného a v okolním rumrajchu jejich prskání docela zaniká. Zato před Špalíčkem, před Zdarem, Londýnem, či u taxikářů, to už je jiná.

Všude stojí lidé, s nataženýma rukama, v nich římskou svíci, nebo prskavku s bouchací sirkou a přispívají k všeobecnému veselí. Vánoční stromek je obklíčený jak Němci u Stalingradu a kolem práskají rachejtle i kulové pumy jak u Verdunu. Až se chce říct: „Peklo na Zemi!"

Všeobecný půlnoční kravál doplňuje valící se dým a pach spáleného korditu jak na střelnici i vřískání poblázněných alarmů. Co chvíli přijíždí auto civilní ochranky s otráveným „ochranářem," cedícím skrz zaťaté zuby nadávky.

„Co jéééé," hýkají na jednoho z nich opilí mladíci s dlouhonohými slečnami v kraťounkých sukýnkách. „Šťastný a veselý, nééé?" Pak jeden z nich sundá z hlavy zelený papíroví cylindr a chce mu ho nasadit. Nepovedlo se.

Kolem půl jedné se náhle přes Náměstí ženou tři policejní vozy pod modrými majáky. Tak, tak, že opilci, kteří se potácejí přes silnici, mají čas uskočit. Policie jinak do bavících se lidí nezasahuje a nechává všemu volný průběh. Co taky s opilci jiného.

Lidé zase mizí do tepla hospod, dokončit, co tak hezky začali. Totiž, opít se, aby bylo veselo. Jak na Nový rok, tak po celý rok, no ne? „Letos je to slabota. Málo rachejtlí," říkají si mezi sebou někteří. „Holt nejsou prachy. Za to může Kalousek! A sám se určitě baví jak lord!"

Plochu náměstí plní neskutečný čurbes. Všude se povalují střepy, papíry a lepenkové zbytky z pyrotechniky. „To jsem zvědavá, kdy to někdo uklidí," dělá za tím tečku čerstvá důchodkyně Jindřiška Šindelářová. „Ale lidi se potřebují pobavit, vypustit páru, než zase začne každodenní shon…"