Varnsdorf, Nový Bor, Rumburk, Tanvald. Co mají tato města společného? Možná více, než se na první pohled může zdát. Jestliže v prvních třech jmenovaných městech přerostlo problémové soužití Romů s majoritní většinou v ostré konflikty, v Tanvaldu se k tomu schyluje. Alespoň podle obyvatel a vedení města, které nebývale energicky volá po pomoci.

Nebezpečné město?

Krádeže, loupežné přepadení, rvačky i přímo na ulici. Tanvald se stává nebezpečným místem pro život. Alespoň pro většinu majoritní společnosti. „Projděte se večer centrem města. Skupinky Romů, někdy doslova celé tlupy, na vás pořvávají nadávky, mnohdy rasistické. A nikdo to neřeší,“ popisuje pětadvacetiletý Michal.

„Lidi se začínají bát vyjít na ulici už i ve dne. Romů je tady týden od týdne stále více, klidně se mezi sebou rvou na ulici,“ doplnil kamaráda jen o něco starší Stanislav.

Podle starosty Tanvaldu Petra Poláka mají místní lidé ze stále početnější romské komunity opravdu strach. „Romové se pohybují po městě ve větších hloučcích a slovní napadání z jejich strany není nic výjimečného, což samozřejmě slušní obyvatelé nevnímají dobře,“ vysvětlil starosta.

„„Nejsou to plané obavy. Situace v Tanvaldu je skutečně špatná a osobně se skutečně obávám toho, že by se mohla vyhrotit jako v Rumburku nebo Novém Boru. Je to časovaná bomba. Máme obavy, aby nevybuchla jako ve Šluknovském výběžku,“ doplnil.

To, že Romů v Tanvaldu stále přibývá, je podle starosty jasně vidět právě v ulicích.

Krádeže i přepadení

Ve městě podle starosty přibývá krádeží, které mají často na svědomí právě Romové, v mnoha případech nezletilci.

Z pozemků rodinných domů se stále častěji ztrácejí věci, které se dají udat ve sběrnách surovin. „Nedávno jsme tu navíc měli loupežné přepadení. To všechno jsou indicie, nad kterými není možné mávnout rukou,“ říká Polák.

Policisté přitom hlásí klid. „Nemáme informace k tomu, že dochází ke zvyšování trestné činnosti oproti předchozí době,“ sdělila Ludmila Knopová, mluvčí jablonecké policie.

Podle vyjádření vedoucího Obvodního oddělení je nápad trestné činnosti v Tanvaldě shodný s jinými roky.

„Problémy se samozřejmě mohou kdykoliv objevit, nicméně nyní nejsou,“ tvrdí policejní mluvčí.

Co dál?

„Problém je i v tom, že se tady objevují vyhrocené situace i mezi samotnými Romy,“ říká starosta s tím, že chování některých Romů má neblahý vliv i na turistický ruch.

Město se sice zhoršující se situaci ve spolupráci se státní i městskou policií snaží řešit, jenže legislativně má svázané ruce.

Proč zrovna Tanvald? V regionu je málo pracovních příležitostí a vysoká nezaměstnanost, takže je tu poměrně dost volných bytů. „Město je sice sociálně nepřizpůsobivým nepřiděluje, jenže soukromí majitelé ano a pronajímá si je stále víc Romů. Vlastníci chtějí relativně vysoké nájemné a stát jim přispívá,“ narazil na letitý problém Polák.

Zákon to povoluje. Majitel bytu dostane od státu královsky zaplaceno. A spokojeni jsou všichni. Skoro všichni.

Problémy i jinde

Obdobný problém, ale přece jen v menším měřítku řešili v letošním roce i v Železném Brodě. „Situace s nepřizpůsobivými obyvateli se od jara viditelně zklidnila, napomohlo k tomu zkvalitnění spolupráce strážníků s policisty a zpřísnění postupu při řešení problémů,“ popsal André Jakubička, železnobrodský starosta. Zdejší strážníci pravidelně konají společné hlídky s policisty.

Většinová společnost se soužití s nepřizpůsobivými občany a národnostními menšinami bojí ale třeba i ve městě Desná.

V poslední době se tady rozšířila mezi občany nepravdivá informace, že město prodalo objekt bývalého Domu s pečovatelskou službou (první v tehdejší ČSSSR) na zřízení ubytovacího zařízení pro nepřizpůsobivé občany a národnostní menšiny.

„Ve skutečnosti má město Desná tento objekt v Plánu bytového fondu zahrnut jako neprodejný z důvodu přípravy přestavby,“ vysvětlil starosta Marek Pieter.

Objekt v současné době chátrá a stal se terčem zlodějů. Proto ho kontrolují zdejší strážníci, při čemž bylo zjištěno vniknutí do objektu se záměrem odcizení zbylého zařízení.

Podobné fámy přitom nejsou ničím vyjímečným. „V Brodě se třeba špitalo, že objekt bývalého podniku společnosti Exatherm také obsadíme nepřizpůsobivými. Není to pravda,“ přiblížil André Jakubička.

JAN SEDLÁK , JAN VRABEC