„Zatím nevíme o žádných zahraničních osobnostech, které by do Ústí na tuto událost přijely. Na mostě se sejde především skupinka místních pamětníků," uvedl archivář Vladimír Kaiser.

OZNÁMENÍ NENÍ POTŘEBA

V loňském roce při sedmdesátém výročí tragických událostí se pietního aktu zúčastnil také předseda Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt, který uvedl, že nacionální socialismus a válka zničily mírové soužití národů tehdejšího Československa.

Podoba letošního programu vzpomínkových akcí zatím není známa. „Úřad městského obvodu dosud neobdržel žádné oznámení o konání shromáždění. Ale podle mého názoru bude-li to jen poklidný vzpomínkový akt, formální oznámení není potřeba," soudí místostarosta centrální městské radnice Karel Karika.

Jisté není ani to, jestli se letos bude konat pietní akt na místě výbuchu v Krásném Březně. Vloni ho poprvé zorganizovali sociální demokraté. „Nepředpokládám to," uvedl předseda okresní organizace ČSSD Václav Křeček.

MĚSTO AKCI NEPLÁNUJE

Pietní akce k připomenutí událostí z roku 1945 dosud nepořádal ani magistrát. „Město zatím vlastní akci neplánuje," potvrdila mluvčí města Romana Macová.

Primátorka Věra Nechybová se loni zúčastnila jak vzpomínkové akce v Krásném Březně, tak na mostě E. Beneše. Na obou akcích vystoupila s krátkým projevem, v Krásném Březně slíbila, že místo výbuchu bude připomínat pamětní deska.

Letos se to asi nepodaří. „Desku, která je umístěna na mostě E. Beneše, nechalo město vyčistit. Návrh pamětní desky v Krásném Březně bude projednán ve vedení města," doplnila Romana Macová.

Výbuch ve skladu munice, vojenské techniky a dalšího materiálu v Krásném Březně zdevastoval 31. července 1945 nejenom areál, ale i domy v okolí. Bezprostředně zemřelo 27 československých vojáků a německých pyrotechniků, desítky lidí byly zraněny.

Při panice, kterou výbuch vyvolal v centru města, u hlavního nádraží a na mostě, útočili členové revolučních gard a vojáci na místní Němce, desítky lidí zahynuly.