Vedení města schválilo výstavbu takzvaného chytrého hřiště. Vznikne v prostoru mezi Polní a Ječnou ulicí. S návrhem na jeho výstavbu přišel ředitel Gymnázia Kadaň Tomáš Oršulák.

„Nic podobného tady široko daleko není. Nám se nápad zalíbil a tak jsme nechali zpracovat projekt," řekl Jiří Kulhánek, starosta Kadaně. Na rozdíl od běžných hřišť tohle nebude sloužit jen na hraní, ale bude rozvíjet schopnosti dětí i rodičů v řadě oblastí. „Jde o vícevrstvé využití. Jednotlivé vrstvy - témata jsou zábava, vzdělávání, šikovnost a kreativita," uvedl ředitel gymnázia Tomáš Oršulák.

BAGR NA PÍSEK

Na hřišti bude řada rozmanitých herních prvků. Například vodní staveniště. „Co může být pro děti lákavější ke hře, než třeba voda a bláto," smál se v případě tohoto herního prvku starosta. Dále zde bude bagr pro hru s pískem, radniční věž, světelný kámen, tubusouvá klouzačka, pruhované zrcadlo, kamenná harfa a řada dalších.

Většina herních prvků obsahuje všechny tři vrstvy. To znamená, že slouží ke vzdělávání prostřednictvím zábavné hry a rozvíjí dětskou kreativitu. Pro část herních prvků je nutná spolupráce dvou a více dětí nebo dětí a rodičů. „Tento podtext je důležitou součástí hřiště, protože se snaží vrátit děti a rodiče k sobě," poznamenal ředitel.

Vzdělávací vrstva herních prvků zároveň slouží i rodičům pro jejich sebevzdělání a možnost trávení času se svými dětmi smysluplnou činností. Poslední vrstvou je využití herních prvků většími kolektivy například školami a školkami. Tato vrstva umožňuje úpravu některých herních prvků školními kolektivy, respektive navržení možných úkolů a aktivit pro tyto herní prvky.

PRUHOVANÉ ZRCADLO

Jedním ze zajímavých prvků bude pruhované zrcadlo. „Odraz vlastního obrazu rozkouskovaného v pruzích je zábavný, ještě zábavnější je pohled na osobu stojící za tímto zvláštním zrcadlem. Optický efekt, který vzniká při pohledu do tohoto zrcadlového panelu, přináší stimulující zážitky pro náš zrak a mysl, vidíme sebe s kousky někoho jiného, stojí v popisu tohoto herního prvku.

Hřiště nebude levnou záležitostí. Město počítá s částkou přes 16 milionů korun. „Uvidíme jak dopadne výběrové řízení. Myslím si, že nabídky budou nižší a něco ušetříme," uvažuje starosta.

O výstavbě chytrého hřiště uvažuje Kadaň již delší dobu. To mělo být původně u výjezdu z města směrem na Tušimice. Před rokem se kalkulovala s částkou deset milionů korun, ale nakonec z výstavby sešlo.

Podobných hřišť u nás mnoho není. Mezi nejznámější patří zábavně naučný park Mirakulum, který vznikl revitalizací bývalého vojenského území ve středočeských Milovicích na Nymbursku, Vzniklo z bývalého vojenského cvičiště.

Vodní staveniště

Vodní staveniště.Zdroj: MÚ KadaňVodní staveniště je herní sestava, která rozvíjí a podporuje u dětí fantazii a tvořivost. Prvek vyzývá svým technickým designem ke hře a vzájemné spolupráci. Děti mohou napodobovat svět dospělých při práci, a pomocí vodní pumpy, kladek a pohyblivých částí rozvíjet svoji zručnost. Ideální pro děti od 3 do 6 let.