V sobotu bylo na zámku nad Jirkovem hodně živo. Zpřístupnili tu lávku na jeden z ostrovů na zámeckém rybníku, představili model mířící do krušnohorského parku miniatur a navíc hostili tradiční setkání rodáků ze zaniklých obcí.

Dřevěná lávka spojuje břeh pod zámkem s největším ostrovem na rybníce znovu po desítkách let. Ta poslední se zřítila zřejmě někdy v polovině minulého století a nikdy už nebyla obnovena. Symbolicky ji otevřeli i „princové" – potomci starých knížecích rodů Windischgrätzů a Hohenlohe – Langenburg.

Lávka je teď přístupná komukoli a každý den, na ostrůvku jsou i dvě lavičky, z nich si můžete vychutnat poklidný pohled na rybník a okolí zámku.

Možná ještě větší atrakcí byl model zámku, který byl vystavený na nádvoří. Byla to totiž první příležitost vidět miniaturu (i když měří 4x4 metry a váží dva metráky), která bude stát v turistické atrakci v saském Oederanu. Tamní park miniatur Malé Krušnohoří představuje památky Krušných hor na obou stranách hranice a obsahuje jich už přes sto sedmdesát.

Model nechal na zakázku vyrobit primátor Brand-Erbisdorfu Martin Antonow a němečtí modeláři na něm pracovali skoro dva roky.

Pohodové odpoledne, které nezkazila ani trocha občasného deště, pak pokračovala především na spodní zámecké louce, kde si dali dostaveníčku rodáci z obcí, které v minulosti pohltila těžba uhlí. Vzpomínalo se, vyprávělo a občas také zpívalo společně s kapelou.