VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zámek nabídl ochutnávku žabích receptů, muzeum ovládly mušle

Velké Březno, Ústí nad Labem – Před zámkem ve Velkém Březně se pomalu hromadí návštěvníci, kteří se chystají na prohlídku. Na výlet na památky je ideální počasí, ale většinu z nich sem nepřilákaly nádherné zámecké interiéry. Chtějí ochutnat něco jiného – jeden z deseti receptů na jídla ze žabích stehýnek.

23.4.2012
SDÍLEJ:

Zámek nabídl ochutnávku žabích receptů.Foto: DENÍK/Karel Pech

Speciální  akci zkouší zámek poprvé a evidentně má úspěch. „Zatím přišlo 98 lidí. To je velmi slušná návštěva,“ pochvaluje si po poledni kastelán Miloš Musil. Podle něho za památkami přišlo jen pár lidí, většinu přilákalo hlavně žabí maso. „Byl jsem překvapený, že mnozí lidé na tuto gurmánskou akci přišli i s dětmi,“ uvedl.

Každý, kdo chce,  dostane na začátku prohlídky plastový talířek a dřevěnou lžičku. V jednotlivých místnostech  zámku je pokaždé talíř s nějakým receptem. Smažená stehýnka po Benátsku, se sardelkami a další. Návštěvníci se dlouho nenechají pobízet.

„Přišli jsme hlavně kvůli žábám. Chtěli jsme vědět, jaké to je, nikdy jsme to ještě nejedli,“ tvrdí manželé Křivkovi.

V některých pokojích jsou talíře již téměř prázdné, ačkoli pracovníci zámku je doplňují. Ochutnávám recept s provensálskými bylinkami. Jsou v nich cítit, maso se opravdu podobá kuřecímu. Ale moc ho není.

Kastelán tvrdí, že ačkoli se dnes žáby v Čechách téměř nikde nevaří, v 19. století, kdy hrabě Karel Chotek velkobřezenský zámek postavil, to bylo naprosto běžné  jídlo. „V kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdete mnoho receptů z žab,“ vysvětluje. Podle něho z české kuchyně žáby vymizely třeba jako zpěvní ptáci, kteří se dříve také  jedli.

Z velkobřezenského zámku se přesouvám do ústeckého muzea, kde odpoledne probíhá také gurmánská akce. Soutěž o to, kdo upeče nejlepší tradiční trmickou makovou mušli. Jak název napovídá, nejednalo se o žádné mořské plody, ale sladké pečivo z kynutého těsta naplněné mákem a vytvarované do mušle. Prostě takový makový šáteček.

Protože ještě nevyhlásili vítěze, ochutnávám soutěžní výtvory, které mohou hodnotit i návštěvníci muzea. Je to překvapivě dobré, po žabích stehýnkách vítaná sladká tečka. Včetně variace naplněné strouhanými jablky.

Výrok poroty, která všechny výtvory hodnotila, je jednoznačný. Nejlepší mušle upekla Marie Kinská z Nučniček. Vítězka bohužel v muzeu není, její pečivo přivezla její dcera Marie Mazancová, která se pokoušela také uspět. „Vítězství maminky mě nepřekvapilo. Vždy uměla péci kynutá těsta,“ prozradila.

Vítězka uspěla, ačkoli prý nikdy trmickou mušli nepekla, stejně jako její dcera. „Zkoušely jsme to poprvé. S maminkou jsme se shodly, že do těsta je třeba dát jen o něco více mléka než bylo v receptu,“ uvedla.

Porotce Josef Vejlupek tvrdí, že výtvory byly velmi dobré. „Snáze se mi porovnávaly ty tradiční. Nehodnotili jsme jen chuť, ale i tvar, konzistenci a další věci,“ prozradil. Mnohem těžší prý bylo hodnotit výrobky s netradičními náplněmi, kterých bylo na soutěži také hodně.


Jak chutnají žabí stehýnka?

Maso žáby je trochu podobné kuřecímu. Na stehýnkách je ho samozřejmě mnohem méně než na kuřeti. Dají se ale připravit na řadu způsobů s kořením a přísadami, které jejich chuť výrazně ovlivní. V české kuchyni se nyní většinou neužívají, i když se ve specializovaných prodejnách koupit dají. V 19. století se ale v Čechách stehýnka jedla často.


Recept na Trmické makové mušle

od Elisabeth Bschoch, roz. Sterlike, Trmice/Zwiesel

Složení: 1 kg mouky, ½ kg máku, 15 dkg cukru, 15 dkg margarínu, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 balíčky (á 43 g) droždí, 1 vydatná špetka soli, 1 vejce, asi ¼ litru mléka, nastrouhaná kůra z 1 citronu (bez postřiku), trochu skořice pro ochucení.

Příprava: Nejprve vymícháme řídký omládek z třetiny mouky, droždí, vlažného mléka a lžíce cukru. Když nakyne, pevně uhněteme se všemi přísadami měkké těsto jako u buchty a necháme kynout. Mezitím nameleme v mlýnku nebo v mixéru do sucha mák, potom pravidelně přiléváme mléko, až zbělá. V mlýnku namletý mák přelijeme vařícím mlékem. Ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou.

Potom hned začneme pracovat:
1. Lžící vykrojíme kousky těsta.
2. Vytvarujeme do kuliček, necháme trochu zkynout.
3. Válečkem rozválíme těsto na oválné kousky, na které klademe náplň.
4. Těsto přeložíme do tvaru mušle a okraje pevně stlačíme (viz. foto)
a osadíme na plech
5. Necháme asi půl hodiny kynout
6. Mezitím dvakrát potřeme roztlučenými vejci
7. Necháme asi půl hodiny kynout.
8. Mezitím dvakrát potřeme roztlučeným bílkem.

Zahřejeme troubu na 180°. Makové mušle třikrát až čtyřikrát propíchneme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme do hněda.

Autor: Vít Lukáš

23.4.2012
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nepokoje v Paříži
AKTUALIZUJEME
5

Nepokoje v Paříži. Mladí se bouří proti Le Penové a Macronovi

Stíhací letoun F-35
2 5

Izrael nakupuje americké stíhačky F-35. Jako jediný vyvolený

Hákový kříž na ruce stál pokladní v Kauflandu místo

Obchodní řetězec Kaufland má problém. Způsobilo jej tetování prodavačky Miriam z obchodu v pražské Michli, které zachytil jeden ze všímavých zákazníků. Žena totiž měla na ruce vytetovaný hákový kříž. Obchod se s ní rozloučil a kvůli nacistickému symbolu dokonce zvažuje právní postih.

AUTOMIX.CZ

Nástupce Škody Yeti se ukázal na zatím nejlepších fotkách. Hraje si na Kodiaqa

Už minulý týden jsme si mohli prohlédnout video, které ukazovalo testovací prototyp nástupce Škody Yeti. Nyní se ale posuneme ještě dál, na internetu se totiž objevily kvalitní fotografie, které novinku ukazují mnohem lépe.

Více technologií, méně papírů. Farmy přebírá nová krev

Jejich předkové po roce 1989 dostali zpět pole, o něž je na 40 let připravili komunisté. Obnovili hospodářství a rozšiřovali je. Dnes otěže přebírá nová generace farmářů. Jak výměnu prožívá?

Hon na Medveděva. Premiér je na odstřel

Spolu s Putinem vždy Medveděv patřil k nejoblíbenějším ruským politikům. Teď jeho hvězda hasne. Možná proto, aby Putin za rok bezpečně vyhrál prezidentské volby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies