VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku regionální kvality mají nové dobroty

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče.

24.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

O logo Regionální potraviny se letos ucházel rekordní počet dobrot. Přihlásilo se 52 výrobců se 190 produkty. Loni jich bylo jen 145.

„Těší nás, že došlo k tak vysokému nárůstu. O čtvrtinu vzrostl i počet nových mladých výrobců, což znamená rozvoj potravinářství a další zaměstnanost," uvedla Ludmila Holadová, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most.

Nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné produkty. Mezi cukrářskými výrobky byl nejlepší smetanovo-tvarohový mrak Petry Peštikové z Děčína.

„Je to lehký zákusek z odpalovaného těsta a speciálního krému. Vyznačuje se výbornou chutí i zvláštním vzhledem. Je vyroben z kvalitních surovin, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Hodí se i pro děti," popsala Petra Peštiková z cukrárny Expres v Děčíně.

Její zákusky mohou lidé ochutnat v prodejně v Dolním Oldřichově, centru Pivovar nebo Tescu. Do soutěže o Regionální potravinu se hlásila třikrát, vyhrála až letos. Současně uspěla i v soutěži o potravinářský výrobek Ústeckého kraje. Její větrník v ní získal mimořádné ocenění.

Slanina i kozí sýr

Logo Regionální potraviny vyhrála i archivní sušená slanina Vlastimila Chovanečka z Litoměřic, kozí sýr Ondřeje Maliny z Nové Vísky na Šluknovsku, bio kozí mléko Jakuba Laušmana z Držovic u Úštěku nebo Čertovsky dobré a křupavé brambůrky Slavomíra Hadravy z Teplic.

Potravinářským výrobkem Ústeckého kraje se stala masová tlačenka firmy Jatky Žatec, podmáslový chléb Marie Antošové z Děčína nebo pivo Lounský žejdlík tmavý speciál. Deset dobrot získalo mimořádné ocenění. Do soutěže se hlásilo 188 výrobků.

Hodně soutěžících

Pro porotu bylo těžké vybrat vítěze z tolika soutěžících.

„Malí a střední výrobci kladou velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty i správné označování svých výrobků. Soutěže oceňují jejich um i řemeslnou práci," dodala Holadová.

Obě soutěže mají podpořit malé a střední výrobce potravin. Značku Regionální potravina mohou výrobci užívat na obalu po dobu čtyř let. Logo Nejlepšího potravinářského výrobku Ústeckého kraje po celou dobu výroby.

Autor: Iveta Piknová

24.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Centro Zlín Malenovice. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Nechte tu jídlo a jděte! Policie evakuuje obchodní centrum ve Zlíně

Ilustrační foto.
6 4

Balík vám nově vydají v balíkovně. Bez fronty i občanky

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění během zimních OH

/ANKETA/ Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. 

Lubomír Zaorálek: Zeman mi pomohl tím, jak se mě snažil zadupat

/ROZHOVOR/ Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD na programové konferenci strany s kapkou ironie podotkl, že je skutečně její nejnovější a nejčerstvější tváří. Jenže ono to tak je. Ačkoli je sociálním demokratem už 23 let, pořád ho baví volby, vášnivě rád diskutuje a přál by si, aby svět byl lepší hlavně pro obyčejné, pracující lidi. Navíc je asi jediným politikem, který oceňuje kritiku. 

Obviněný Pelta byl za fotbalisty Jablonce, na jednání zastupitelů nedorazil

Někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta navštívil zahájení sezony FK Jablonec, na zastupitelstvo nepřišel.

Londýňané museli kvůli bezpečí opustit stovky bytů, evakuaci zkritizovali

V noci na sobotu místní úřady v londýnské čtvrti Camden nařídily preventivní evakuaci pěti obytných domů. Učinily tak z obav před opakování nedávného tragického požáru v Grenfell Tower. Rodiny, které musely strávit noc v provizorním ubytování, akci označují za chaotickou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies