VYBERTE SI REGION

Značku regionální kvality mají nové dobroty

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče.

24.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

O logo Regionální potraviny se letos ucházel rekordní počet dobrot. Přihlásilo se 52 výrobců se 190 produkty. Loni jich bylo jen 145.

„Těší nás, že došlo k tak vysokému nárůstu. O čtvrtinu vzrostl i počet nových mladých výrobců, což znamená rozvoj potravinářství a další zaměstnanost," uvedla Ludmila Holadová, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most.

Nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné produkty. Mezi cukrářskými výrobky byl nejlepší smetanovo-tvarohový mrak Petry Peštikové z Děčína.

„Je to lehký zákusek z odpalovaného těsta a speciálního krému. Vyznačuje se výbornou chutí i zvláštním vzhledem. Je vyroben z kvalitních surovin, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Hodí se i pro děti," popsala Petra Peštiková z cukrárny Expres v Děčíně.

Její zákusky mohou lidé ochutnat v prodejně v Dolním Oldřichově, centru Pivovar nebo Tescu. Do soutěže o Regionální potravinu se hlásila třikrát, vyhrála až letos. Současně uspěla i v soutěži o potravinářský výrobek Ústeckého kraje. Její větrník v ní získal mimořádné ocenění.

Slanina i kozí sýr

Logo Regionální potraviny vyhrála i archivní sušená slanina Vlastimila Chovanečka z Litoměřic, kozí sýr Ondřeje Maliny z Nové Vísky na Šluknovsku, bio kozí mléko Jakuba Laušmana z Držovic u Úštěku nebo Čertovsky dobré a křupavé brambůrky Slavomíra Hadravy z Teplic.

Potravinářským výrobkem Ústeckého kraje se stala masová tlačenka firmy Jatky Žatec, podmáslový chléb Marie Antošové z Děčína nebo pivo Lounský žejdlík tmavý speciál. Deset dobrot získalo mimořádné ocenění. Do soutěže se hlásilo 188 výrobků.

Hodně soutěžících

Pro porotu bylo těžké vybrat vítěze z tolika soutěžících.

„Malí a střední výrobci kladou velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty i správné označování svých výrobků. Soutěže oceňují jejich um i řemeslnou práci," dodala Holadová.

Obě soutěže mají podpořit malé a střední výrobce potravin. Značku Regionální potravina mohou výrobci užívat na obalu po dobu čtyř let. Logo Nejlepšího potravinářského výrobku Ústeckého kraje po celou dobu výroby.

Autor: Iveta Piknová

24.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies