VYBERTE SI REGION

Značku regionální kvality mají nové dobroty

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče.

24.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

O logo Regionální potraviny se letos ucházel rekordní počet dobrot. Přihlásilo se 52 výrobců se 190 produkty. Loni jich bylo jen 145.

„Těší nás, že došlo k tak vysokému nárůstu. O čtvrtinu vzrostl i počet nových mladých výrobců, což znamená rozvoj potravinářství a další zaměstnanost," uvedla Ludmila Holadová, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most.

Nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné produkty. Mezi cukrářskými výrobky byl nejlepší smetanovo-tvarohový mrak Petry Peštikové z Děčína.

„Je to lehký zákusek z odpalovaného těsta a speciálního krému. Vyznačuje se výbornou chutí i zvláštním vzhledem. Je vyroben z kvalitních surovin, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Hodí se i pro děti," popsala Petra Peštiková z cukrárny Expres v Děčíně.

Její zákusky mohou lidé ochutnat v prodejně v Dolním Oldřichově, centru Pivovar nebo Tescu. Do soutěže o Regionální potravinu se hlásila třikrát, vyhrála až letos. Současně uspěla i v soutěži o potravinářský výrobek Ústeckého kraje. Její větrník v ní získal mimořádné ocenění.

Slanina i kozí sýr

Logo Regionální potraviny vyhrála i archivní sušená slanina Vlastimila Chovanečka z Litoměřic, kozí sýr Ondřeje Maliny z Nové Vísky na Šluknovsku, bio kozí mléko Jakuba Laušmana z Držovic u Úštěku nebo Čertovsky dobré a křupavé brambůrky Slavomíra Hadravy z Teplic.

Potravinářským výrobkem Ústeckého kraje se stala masová tlačenka firmy Jatky Žatec, podmáslový chléb Marie Antošové z Děčína nebo pivo Lounský žejdlík tmavý speciál. Deset dobrot získalo mimořádné ocenění. Do soutěže se hlásilo 188 výrobků.

Hodně soutěžících

Pro porotu bylo těžké vybrat vítěze z tolika soutěžících.

„Malí a střední výrobci kladou velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty i správné označování svých výrobků. Soutěže oceňují jejich um i řemeslnou práci," dodala Holadová.

Obě soutěže mají podpořit malé a střední výrobce potravin. Značku Regionální potravina mohou výrobci užívat na obalu po dobu čtyř let. Logo Nejlepšího potravinářského výrobku Ústeckého kraje po celou dobu výroby.

Autor: Iveta Piknová

24.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
8

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Aby smrt nebyla tabu. Vyšla kniha "o posledních věcech člověka"

Ondřej Nezbeda, bývalý uznávaný novinář Respektu, se rozhodl radikálně změnit svoji profesi. Stal se pečovatelem domácího hospice Cesta domů. Své zkušenosti z péče o nevyléčitelně nemocné sepsal do knihy Průvodce smrtelníka: o posledních věcech člověka. Nedávno ji spolu s kolegy z hospice představil na besedě v Knihovně Václava Havla. 

Co by měly děti jíst, aby byly zdravé

Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies