VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku regionální kvality mají nové dobroty

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče.

24.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

O logo Regionální potraviny se letos ucházel rekordní počet dobrot. Přihlásilo se 52 výrobců se 190 produkty. Loni jich bylo jen 145.

„Těší nás, že došlo k tak vysokému nárůstu. O čtvrtinu vzrostl i počet nových mladých výrobců, což znamená rozvoj potravinářství a další zaměstnanost," uvedla Ludmila Holadová, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most.

Nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné produkty. Mezi cukrářskými výrobky byl nejlepší smetanovo-tvarohový mrak Petry Peštikové z Děčína.

„Je to lehký zákusek z odpalovaného těsta a speciálního krému. Vyznačuje se výbornou chutí i zvláštním vzhledem. Je vyroben z kvalitních surovin, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Hodí se i pro děti," popsala Petra Peštiková z cukrárny Expres v Děčíně.

Její zákusky mohou lidé ochutnat v prodejně v Dolním Oldřichově, centru Pivovar nebo Tescu. Do soutěže o Regionální potravinu se hlásila třikrát, vyhrála až letos. Současně uspěla i v soutěži o potravinářský výrobek Ústeckého kraje. Její větrník v ní získal mimořádné ocenění.

Slanina i kozí sýr

Logo Regionální potraviny vyhrála i archivní sušená slanina Vlastimila Chovanečka z Litoměřic, kozí sýr Ondřeje Maliny z Nové Vísky na Šluknovsku, bio kozí mléko Jakuba Laušmana z Držovic u Úštěku nebo Čertovsky dobré a křupavé brambůrky Slavomíra Hadravy z Teplic.

Potravinářským výrobkem Ústeckého kraje se stala masová tlačenka firmy Jatky Žatec, podmáslový chléb Marie Antošové z Děčína nebo pivo Lounský žejdlík tmavý speciál. Deset dobrot získalo mimořádné ocenění. Do soutěže se hlásilo 188 výrobků.

Hodně soutěžících

Pro porotu bylo těžké vybrat vítěze z tolika soutěžících.

„Malí a střední výrobci kladou velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty i správné označování svých výrobků. Soutěže oceňují jejich um i řemeslnou práci," dodala Holadová.

Obě soutěže mají podpořit malé a střední výrobce potravin. Značku Regionální potravina mohou výrobci užívat na obalu po dobu čtyř let. Logo Nejlepšího potravinářského výrobku Ústeckého kraje po celou dobu výroby.

Autor: Iveta Piknová

24.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
5

EET? Prázdné výlohy a strach

Ilustrační foto.
59 8

Zpátky do hospod. Lidé se vrací k točenému pivu

Federer v Praze láká české fanoušky na zářijový Laver Cup

Osmnáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer po téměř deseti letech zavítal do Prahy. Hvězdný tenista přijel do české metropole podpořit Laver Cup, jehož první ročník se uskuteční 22. až 24. září v pražské O2 areně.

Štír, cvrček, nebo housenka. Hmyz je jídlo budoucnosti

Pokrmy z brouků? Většině lidí se při takovém pomyšlení rosí čelo. Ovšem pojídání například housenek je pro obyvatele některých zemí naprostá samozřejmost. Jak se na tuto problematiku díváme v Česku?

Trump vs. média. Podle novináře americký prezident překročil hranici

Prezident Spojených států Donald Trump označením médií za nepřítele lidu podle komentátora a moderátora americké zpravodajské televize Fox News Chrise Wallaceho zašel v kritice tisku příliš daleko. Wallace poznamenal, že s novináři se potýkali všichni američtí prezidenti, ale nový šéf Bílého domu překročil hranici.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies