„V pondělí 9. května se vyklubala dvě mláďata bazilišků zelených, druhý den, v úterý 10. května, přibyla ještě další dvě," informuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„V úterý se také vylíhla dvě mláďata užovky tenkoocasé a ve čtvrtek ráno přišlo na svět mládě lamy alpaka, v letošním roce již druhé. Mláďata tohoto druhu se vyznačují velkou barevnou variabilitou, v polovině dubna se narodil černobílý sameček, tentokrát je to světle hnědá samička. Návštěvníci je uvidí ve společném výběhu s velbloudy dvouhrbými v horní části zoo," dodává.

Přírůstky u terarijních zvířat návštěvníci neuvidí, v pavilonu exotária však mohou sledovat jejich rodiče. Užovky tenkoocasé najdou v prvním patře pavilonu, jedná se o hady obývající jeskynní systémy, kteří jsou aktivní v noci, ale v zoo je jejich rytmus otočen.

DLOUHÝ TENKÝ OCÁSEK

Bazilišci zelení obývají společnou expozici s želvami uhlířskými v přízemí pavilonu, jednoho samce a tři samice musí návštěvníci pozorovat spíše ve vegetaci v horní části expozice.

„Čtyři mláďata bazilišků se vylíhla z vajec umístěných v líhni po dvouměsíční inkubaci, užovkám to trvalo ještě o tři týdny déle," popisuje chovatel František Šubík.

„Mláďata jsou z líhně přemístěna do malých terárií v zázemí pavilonu exotária. Bazilišci měří v těle cca 4 - 5 cm, ale s dlouhým tenkým ocáskem je jejich celková délka větší téměř 3x. Vzhledem k tomu, že se jedná o hmyzožravé ještěry, dostávají octomilky a drobné cvrčky, tedy potravu úměrnou jejich velikosti. Rodiče dostávají velké cvrčky nebo sarančata," vysvětluje chovatel.

„Mláďata užovek dostávají první krmení po svléknutí, jejich potravou jsou zhruba týdenní myšata," dodává.