Tak vypadá Bílá sobota v rokycanském Muzeu dr. B. Horáka. Nouze není ani o ochutnávku velikonočních dobrot, jako je pučálka ve slané i sladké verzi, nádivka, beránci i bochánky a jidášky, které si malí zájemci mohou na místě dokonce vyrobit a upéci. Velikonoce v rokycanském muzeu už léta patří k vyhledávaným akcím, a to nejen obyvateli Rokycanska, ale i vzdálených míst. Pokud jde o dědice lidových tradic, kteří se sjíždějí předávat taje dalším zájemcům, i oni se rekrutují z mnoha koutů republiky.

Bílá sobota v muzeu však není jen o zdobení perníčků a kraslic na mnoho způsobů, nebo splétání pomlázek či košíčků, Je také o výrobě panenek a zvířátek ze šustí, vytváření figurek z vizovického těsta i keramiky, zdobení za pomoci korálků, paličkování, drátkování  a dalších řemeslných technikách. „Nejlepší je ale atmosféra dění, nahromaděním a oživením dávných obyčejů neopakovatelná. Historické expozice muzea ji jen podtrhují,“ shodují se návštěvníci.

Nechybí ani zpěv a folklórní vystoupení. Před budovou se střídají pěvecké sbory s vyhrávajícími lidovými muzikami. Malí tanečníci odění v národních krojích to po trávníku roztáčejí v kole, nebo předvádějí zvyky spojené se svátky jara.

Letošní Bílá sobota v Muzeu. dr. B. Horáka je naplánovaná na 7. 4., v čase od 9 do 16 hodin. (naš)