Pokud by volební místnosti praskaly ve švech, měli by sociální demokraté na severu Moravy vítězství v kapse. V průzkumu, který Středisko empirických výzkumů (STEM) dělalo pro Českou televizi, se v tomto kraji pro ČSSD vyslovilo 34,2 procenta lidí, pro ODS jen 22,7 procenta.

Ovšem podle sociologů tradičně nízká účast v krajských volbách může změnit dosavadní prognózy. „Neklesne-li účast pod 40 procent, má sociální demokracie reálnou šanci na vítězství, když přijde méně než 30 procent lidí, rozhodne pevné jádro příznivců ODS,“ řekl Deníku ředitel STEM Jan Hartl. Momentálně sice plných 60 procent lidí uvádí, že tento víkend k volebním urnám přijde, ale Hartl očekává reálnou účast výrazně nižší. Před čtyřmi lety dosáhla v průměru 29 procent.

Do krajských samospráv se letos volí potřetí, v předchozích letech je ovládli regionální politici ODS. Nyní drží dvanáct ze třinácti hejtmanských křesel. I na jižní Moravě, kde vyhráli lidovci, mají teď k úspěchu našlápnuto politici z ČSSD. Ty vede šéf poslaneckého klubu Michal Hašek. Občany chce přilákat na obecně rezonující problematiku, především rušení nemocničních poplatků. „Dvě třetiny lidí při svém rozhodování berou v úvahu celostátní témata, pouhá třetina úzce regionální,“ dodává Hartl.

Na co máme kraje

Sociolog Daniel Kunštát strategii ČSSD chápe. Soudí totiž, že lidé vlastně nevědí, za co krajská zastupitelstva zodpovídají. „Kraje spravují silnice nižších tříd, střední školství, sociální ústavy, rozhodují o velkém objemu peněz z bruselských fondů, ale obyvatelé regionu to nevnímají jako zásluhu či neúspěch krajských radních,“ míní Kunštát. Zapamatovatelní jsou hlavně hejtmani, kteří jsou, až na karlovarského Josefa Pavla, populární.

„Myslím, že zhruba třicetiprocentní účast zajistí vítězství ODS, ale nikoli výrazné. To povede ve většině krajů k ustavení velkých koalic ČSSD a ODS,“ míní Kunštát. Hartl se domnívá, že mnoho lidí pojme krajské volby jako šanci na změnu politického trendu v celostátním měřítku. „Konstelace je pro to příznivá, volby by mohly zatřást stranickými poměry i centrální vládou,“ prognózuje Hartl.