Babišovo uskupení se veze na vítězné vlně, takže není důvod k zapšklým podpásovkám, zákulisním dohodám a tahanicím o posty. Zdá se totiž, že v příštím volebním období se v ANO dostane na každého. Disciplína, kterou může babišovcům závidět hlavně ČSSD, je ale daná především osobou zakladatele a lídra hnutí. Jeho pozice je neotřesitelná.

Přečtěte si: Česko zasáhl silný vítr. Kácí stromy, ochromil dopravu, způsobil požáry

V rozhovoru pro Deník Andrej Babiš říká: „Poslouchám názory druhých a pak rozhodnu." To je jasná definice předsedovy práce. Každý může přijít se svým pohledem na věc, ale poslední slovo má šéf. Rebelie se netrpí. Olomoucký hejtman Oto Košta by mohl vyprávět. Koneckonců i bývalá první dáma hnutí Radmila Kleslová možná sepisuje paměti o tom, jak poctivě sloužila Andreji Babišovi, aby pak z nejvyšších míst během měsíce tvrdě dopadla na zem. Její působení v městských a polostátních firmách vzbudilo negativní mediální ohlas, a tak – zásluhy nezásluhy – balila kufry.

Mimochodem spor o Radmilu Kleslovou byl na předloňském sněmu ANO jedinou pihou na kráse dokonale harmonického týmu. Proti jejímu zvolení místopředsedkyní se ozval šéf hospodářského výboru Ivan Pilný. Tehdy se svými námitkami neuspěl, ale postaral se aspoň o minimální rozruch.

CHOVNÍ A TAŽNÍ

Nyní budou delegáti přemýšlet o tom, s jakým vedením získají ve sněmovních volbách nejvíc hlasů. Babiš by si přál, aby v něm byli lidé pracovití, zvyklí na jeho tempo. Tomu odpovídají dvě nominace na prvního místopředsedu, Jaroslava Faltýnka a Richarda Brabce, oba původem z Agrofertu. Jsou to manažeři, kteří lidi nedráždí, byť je neelektrizují svým charizmatem. Tuto roli mají plnit dva další uchazeči o místopředsednický post, Martin Stropnický a Petr Vokřál. Ministr obrany a brněnský primátor patří k nejoblíbenějším politikům, Stropnický v žebříčcích popularity zaujímá za Babišem druhé místo. Ženský prvek ve vedení ANO zřejmě zajistí středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která si pěstuje pověst političky, jejíž slovo na Babiše platí. Zatím si na postu krajské šéfky nevede špatně, takže asi uspěje. Andreje Babiše čeká úkol ohlídat si přední místa na kandidátkách, aby se neopakovaly personální průšvihy minulých let. Pokud ve volbách uspěje, do vlády si pravděpodobně přizve oddané, ale odborně zdatné lidi. Alenu Schillerovou na finance, Janu Vildumetzovou na vnitro a Richarda Brabce na nově vzniklé ministerstvo hospodářství. Martin Stropnický na sněmu zjistí, jak moc si členstvo přeje, aby kandidoval na Hrad. Babiš by nebyl proti, i když s žádnou extra podporou Stropnický počítat nemůže.

LÁKÁNÍ PODNIKATELŮ DRHNE

Obejme-li se po volbách ANO s Fialovou ODS, mohla by ministerstvo obrany vést Jana Černochová, a když Stropnický prezidentské klání vzdá, přesune se na ministerstvo zahraničí.

Mohlo by Vás zajímat: Poslanci ANO chtějí, aby Ústavní soud zrušil část lex Babiš

Andrej Babiš se sice snaží lovit v podnikatelských řadách, ale odezva zatím není velká, vidina úspěšné firmy je asi lákavější než nejistá politická kariéra pod náročným šéfem. „Naši ministři se snaží, ale ne každý je tak tvrdý manažer jako já a umí odolávat byrokratickému tlaku. Chceme oslovit zajímavé lidi. Není to jednoduché, neboť vidí, že politika je hrozná a sněmovna je svět sám o sobě, kde se víc mluví a intrikuje, než se řeší problémy naší země," říká Andrej Babiš.

Velký rozhovor s předsedou hnutí ANO najdete v zítřejším vydání.Víkendové sněmování delegátů hnutí ANO nepřinese žádná dramata.

Podpora Babišova hnutíZdroj: CVVM