VYBERTE SI REGION

Asisjská bistra zaplavují Zlín

Zlín - Zlín zažívá v poslední době doslova invazi asijských bister. V centru města jich je už sedm, osmé se právě otevírá. Pro mnoho Zlíňanů je tzv. „číňan“ nejdostupnější formou oběda.

16.12.2007 2
SDÍLEJ:

Foto:

Jídlo v bistru stojí 60 až 70 korun, někde navíc nabízejí zdarma polévku. V jiných restauracích ve městě se v době obědů lze najíst přibližně o desetikorunu dráž.

„Kupuju si u nich jídlo dvakrát až třikrát týdně. Jejich kuchyně mi chutná, navíc jsou levní a hlavně si to můžu vzít sebou, což je při mé práci podstatná výhoda,“ řekl Michal Vlček, pracující jako kameraman v regionální televizi. „Já k Číňanům chodím vyloženě kvůli dietě. Kuře s rýží je lepší alternativa než gyros v housce nebo nějaká omáčka. Navíc dávají velké porce, z jedné se najím já i můj osmiletý syn,“ přidává se Erika Daněčková ze Zlína.

Asijská bistra v Česku na rozdíl od zbytku Evropy provozují většinou Vietnamci. Na podnikání v gastronomii se vrhli poté, co jim už tolik nevynáší stánkový prodej s levným textilem.

„Musím říct, že lidé k nám chodí. Museli jsme ale náš jídelníček poněkud upravit potřebám Čechů, přidali jsme proto hranolky, gyros nebo smažený sýr,“ vysvětluje s úsměvem Ninh Phan Xuan, provozovatel asijského bistra Dragon.

Velkou radost z rychle se rozrůstající konkurence ale nemají provozovatelé dalších restaurací v devadesátiti­sícovém městě. „Určitě nám část klientely odvádějí, vždyť místní kupní síla není nevyčerpatelná. My ale jednoznačně nabízíme větší kvalitu a komfort v příjemném prostředí. Myslím si, že to těch deset korun rozdílu mezi cenou našeho meníčka a jejich jídla zcela vymaže,“ tvrdí provozovatel restaurace Morava v centru krajského města Pavel Kužílek.

Podobný názor má i provozovatel restaurace U sedmi hříchů Ivoš Dostálek. „Podle mě jde v jejich případě o bufet, my se soustředíme na jinou klientelu. Pro nás jsou konkurencí jen cenově, pravdou ale je, že z jejich expanze rozhodně radost nemáme. Zavedli jsme proto i možnost zabalit si jídlo sebou, navíc naši zaměstnanci mají povinnost vyhovět jakémukoliv přání zákazníka,“ tvrdí.

Mnoho lidí ale chová vůči asijským bistrům nepřekonatelný blok. Zkazky o vařených kočkách či psech běžně nabízených v restauracích dálné Asie jsou zkrátka u některých lidí příliš živé.

„Před lety jsem navštívil Vietnam, vím, že jsou schopni sníst takřka cokoliv živého, proto bych se k nim nikdy najíst nešel,“ tvrdí například zlínský student Martin Janáček.

Podobné argumenty ale důrazně vyvrací vedoucí hygieny výživy Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková. „Věřte, že do jejich provozoven chodíme na kontroly poměrně často. Ničím zásadním se neliší od jiných námi kontrolovaných restaurací. Žádné smažené netopýry, psy nebo kočky tam opravdu nenabízejí,“ říká hygienička.

16.12.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies