Obraz, který odborníci připsali německému malíři Hansi von Aachenovi (1552 až 1615), pravděpodobně visel ve sbírkách Rudolfa II. na Pražském hradě. Objev je významný i proto, že z rudolfínských sbírek je dnes v Česku pouhé torzo, většina děl byla v různých obdobích odvezena do zahraničí.

Majitelka, která se rozhodla obraz pustit na trh, si na nedávné Aachenově výstavě na Pražském hradě uvědomila, že podobné dílo s mohutným ženským aktem má doma. V době rozkvětu dvorského umění na přelomu 16. a 17. století bývalo běžné, že umělec opakoval úspěšnou kompozici vícekrát.

V aukci se nabízely také dva rozměrné barokní obrazy, jeden je dílem Petra Brandla, druhý jeho spolupracovníka Filipa Kristiána Bentuma a oba zobrazují rodinu hraběte Ferdinanda Hroznaty z Kokořova. Vyvolávací cena byla 2,5, respektive 1,5 milionu korun. Umění 19. století v dnešní aukci reprezentoval třeba olej Václava Brožíka s názvem Útěcha s vyvolávací cenou 1,4 milionu korun. Dražba nabízela i umění, starožitnosti a design 20. století včetně ucelených sbírek několika majitelů, například Františka Skály staršího (1923 až 2011), malíře, keramika a předního ilustrátora dětských knih.

Z ní byly v katalogu dvě desítky kusů nábytku ze 17. století, zbraně vyrobené od 16. do 19. století, fajánsová keramika, měděné a cínové nádobí. Mezi množstvím historických předmětů vyrůstal Skálův syn, známý výtvarník, na jehož artefaktech je patrný vliv předmětů z otcovy sbírky.