Dotačním králem je Andrej Babiš se svým Agrofertem, který kontroluje více než sto tisíc hektarů polí a luk. Za uplynulý rok inkasovaly Babišovy zemědělské podniky 788 milionů korun. S přehledem tak vévodí žebříčku, který magazín Dotyk sestavil z čerstvě zveřejněných údajů Státního zemědělského intervenčního fondu. TOP 10 zahrnuje firmy a uskupení, které na svůj byznys dostaly od daňových poplatníků více než 100 milionů korun.

Štědré evropské dotace mají sloužit hlavně k podpoře menších sedláků. V Česku s jejich přispěním vyrůstá z velkoagrárníků dotační elita.

Za Babišem, druhým nejbohatším Čechem, se šikují skupiny dalších agrárních bossů. Realitní magnát a třetí nejbohatší Čech Radovan Vítek posbíral na dotacích pro své farmy 274 milionů korun. Třetím největším příjemcem zemědělských dotací je z podnikatel z Vysočiny Gabriel Večeřa. Jeho Agro Měřín obdrželo 209 milionů.
Mezi první desítku dotačních přeborníků se vloudila pouze jediná zahraniční společnost, britský Spearhead International, které v Česku patří čtyři velké zemědělské firmy. Díky rozsáhlé držbě luk a lesů pobírá více než stomilionové dotace ročně také státní podnik Vojenské lesy a statky.
Štědré evropské dotace mají sloužit hlavně k podpoře menších sedláků. V Česku s jejich přispěním vyrůstá z velkoagrárníků dotační elita.

Autor: Dotyk.cz

Více se dočtete v nejnovějším vydání magazínu Dotyk: Dotační elita. Babišovo Agro a jiné megaferty