Přesto se nyní stal děkanem nejmladší české lékařské fakulty. Vedením školy ho pověřil rektor Ostravské univerzity Jan Lata. „Profesor Dítě je světově uznávaný vědec s velmi nadprůměrnou publikační činností, což lze snadno dohledat na Web of Science," vysvětlil svou volbu rektor. Kapitoly v učebních textech, které lékař opsal, podle něj mají z pohledu hodnocení vědy i čistě vědeckého přínosu naprosto nulovou hodnotu. „Nejednalo se o žádné přepisování, které jsem osobně neměl zapotřebí, ale stalo se to zřejmě při manipulaci s texty pro další vydání a mým nepořádkem při úpravě kapitoly. Vše se stalo zcela neúmyslně," hájí se navíc profesor Dítě.

Čtěte také: Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

Akademici odmítají děkanaZdroj: Redakce DeníkuŠPATNÝ PŘÍKLAD PRO MLADÉ VĚDCE

Jenomže s tím nesouhlasí další členové fakulty. „Jde o nepříjemnou událost. Do vedení školy se dostal člověk, který nerespektuje etická pravidla a autorská práva," řekl Deníku odborný asistent fakulty, který si přál zůstat v anonymitě. Takový akademik podle něj nemůže jít dobrým příkladem budoucím lékařům a mladým vědcům.

Nový děkan se podle něj na škole téměř nevyskytuje. „Přijíždí do Ostravy jednou za čtrnáct dní na jeden den. V takovém režimu nemůže zvládnout dělat primáře gastroenterologie a k tomu plnit své povinnosti vůči škole," potvrzuje i další lékař, který vznesl proti volbě nového vedení stížnost. Prozatím ale neúspěšně.

NA OMEZENOU DOBU

Rektor univerzity totiž na Dítěti ve funkci trvá. Děkan na fakultě zůstane, dokud se nesejde akademický senát a nevybere někoho jiného. Profesor Dítě se totiž do funkce dostal jen na omezenou dobu – poté, co Lata narychlo odvolal jeho předchůdce Pavla Zonču. Jako důvod uvedl pochybení v komunikaci a personálních záležitostech. Zonča své odvolání komentovat nechtěl. Řekl jen, že ho považuje za protiprávní a bu-de se bránit soudní cestou. Redakce Deníku oslovila i děkana Petra Dítěte, ten ale na zaslané otázky nereagoval.

Odborná veřejnost se do sporů akademiků plést nechce. „Etická komise plagiátorství pana profesora odsoudila jako nemorální a nežádoucí jev. Shodla se ale na názoru, že omluva ze strany profesora Dítěte vůči stěžovatelům proběhla v dostatečné míře, takže už nebude do sporu zasahovat," řekla Deníku Helena Stehlíková z Etické komise České lékařské komory. Podobně se vyjádřil i šéf komory Milan Kubek.

Nepřehlédněte: Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

NEVOLE ZAVEDENÝCH LÉKAŘŮ

Spor nechce komentovat ani ministerstvo školství. „Rozhodnutí o jmenování děkana je věcí vysoké školy. Děkana jmenuje a odvolává na návrh akademického senátu rektor univerzity," napsala Deníku mluvčí úřadu Jarmila Balážová.

O vznik lékařské fakulty usilovalo město i univerzita několik desítek let, vytvořena byla v roce 2010. Ustavení fakulty tehdy vzbudilo nevoli u zavedených lékařských fakult, které zpochybňovaly kvalitu výuky na nové fakultě.