"O kauze červené trenýrky jsem slyšela. A pokud se budou chtít členové skupiny Ztohoven se mnou setkat, tak se s nimi ráda setkám," uvedla Aljochinová k vyvěšení obřích trenýrek nad Pražským hradem členy této skupiny. Ke dřívějším negativním výrokům prezidenta Zemana na adresu skupiny Pussy Riot řekla, že to nebyl nejlepší komentář na světě, ale že možná už prezident názor změnil. Zeman před rokem v souvislosti s Pussy Riot použil vulgární výrazy a označil je za "pornografickou skupinku" a "deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu, a pak se označují za politické vězeňkyně".

Marija Aljochinová (27) se dostala na přední stránky novin začátkem roku 2012, kdy byla spolu s několika dalšími členkami feministické skupiny Pussy Riot zatčena kvůli extravagantnímu vystoupení v pravoslavném chrámu v Moskvě. Tehdy studovala čtvrtým rokem institut žurnalistiky a kreativního psaní a měla čtyřletého syna Filipa. Týž rok byla odsouzena ke dvěma letům vězení za výtržnictví. Propuštěna byla v prosinci 2013 krátce před vypršením trestu na prezidentskou amnestii.

Odlišné postoje v Rusku i ve světě

Odsouzení členek Pussy Riot vyvolalo kontroverze. Zatímco velká část ruské veřejnosti s ním podle průzkumů souhlasila a ruský parlament posléze ještě zpřísnil zákon o hanobení víry, v řadě evropských zemí se konaly demonstrace a europoslanci je nominovali na Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Odlišné postoje k případu zaujali i čeští politici. Tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg shledal trest nepřiměřeným, expremiér Petr Nečas akci Pussy Riot označil za "vrchol nevkusu".

S členkami skupiny Pussy Riot, která vznikla v roce 2011, Aljochinová stále spolupracuje. Novinářům na letišti v Praze dnes řekla, že členem Pussy Riot může být v podstatě každý, kdo je aktivní, dokáže být sám sebou a nebojí se. V poslední době se totiž objevily informace, že Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová se cílům skupiny vzdálily natolik, že už jejími členkami nejsou.

Aljochinová se v Jihlavě zúčastní 19. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, na němž mimo jiné vystoupí na Inspiračním fóru. Na něm má diskutovat prostřednictvím videokonference též zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který se už více než tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Tam ho Aljochinová loni v listopadu navštívila.