"Jsem rád, že jsem mohl demokracii pomoct," uvedl mimo jiné Brady. "Pan Jiří Brady, zasloužil se o dobré jméno této země ve světě," zdůvodnil udělení medaile rektor univerzity Jaroslav Miller na zaplněném náměstí.

Akci svolal místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. Kromě něj přišli mimo jiné Bradyho příbuzný a ministr kultury Daniel Herman nebo ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL), řada starostů, zástupci vysokých škol nebo bývalá místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Shromáždění moderoval textař a skladatel Michal Horáček, Hrad proto akci označil za start jeho prezidentské kampaně. KSČM akci pokládá za zneuctění české státnosti, její účastníky za "elity ochotné posluhovat cizím zájmům".

Mezi prvními řečníky vystoupil bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), jenž připomněl, kdo lid přivedl na náměstí. "Byli to přece Václav Havel a dalajlama a také pan Jiří Brady," řekl za velkého potlesku zaplněného náměstí. Vyzval k tomu, aby se z Česka nestala ani firma, ani obchodovatelná komodita.

Z ČR by se neměla stát ruská gubernie a životy českých občanů by neměli řídit ani politruci z KGB, ani politbyro čínské komunistické strany, uvedla Němcová.

Herman: s dalajlamou bych se setkal znovu 

Aféru kolem Bradyho vyznamenání odstartovalo vyjádření Hermana, podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho nedávné návštěvě ČR. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá. Kvůli aféře přesto na oficiální oslavy odmítli přijít kromě lidovců také zástupci ODS, TOP 09 nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Herman uvedl, že že by se s dalajlamou setkal znovu v duchu tradic havlovské politiky. "Věřím, že pravda a láska jednou opravdu musí zvítězit nad lží a nenávistí," dodal mimo jiné.

Stovky lidí se pak vydaly na protestní pochod přes Karlův most a Malostranské náměstí na Pražský Hrad. S sebou nesly sochu Miloše Zemana s havranem na hlavě a metálem v zobáku. Na Hradčanském náměstí pak tento metál připíchli na sochu rozteklého Zemana. "Je to řád východních větrů," řekl jeden z organizátorů. Lidé s sebou měli české i tibetské vlajky a řadu transparentů. Cestou, i na náměstí, provolávali hesla jako "Miloše do koše", "Nejsme Čína", "Miloši končíme" nebo "Ruský šváb". V projevu vzdali na náměstí hold prezidentu T. G. Masarykovi a Václavu Havlovi. "Havel žije!" křičeli následně.

Osmaosmdesátiletý Brady, rodák z Nového Města na Moravě, prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně. Na rozdíl od zbytku své rodiny přežil a po odchodu do Kanady v roce 1949 pomáhal dalším emigrantům a přednášel o hrůzách holokaustu. Nositel kanadských, britských i německých ocenění tento týden v Česku obdržel pamětní medaili Sněmovny, premiérskou pamětní medaili, Klíč od obce pražské či cenu Prix Irene Židovské obce Praha.