Vláda letos rozhodla o desetiprocentním zvýšení platů v nemocnicích, přidáno by tak měly dostat i ambulance v nemocnicích. SAS v zaslaném prohlášení uvedl, že považuje za nepřijatelné, aby ambulance nemocnic měly meziroční navýšení úhrad o několik procentních bodů vyšší než specialisté, kteří mají své ambulance mimo nemocnice. Těm podle SAS úhrady vzrostou jen o 0,5 procenta.

Ambulantní specialisté tvrdí, že jim ministerstvo zdravotnictví opakovaně slíbilo vyšší úhrady a tyto sliby nesplnilo. Vyzvali proto premiéra, aby zvážil personální změny ve vedení ministerstva.

Pokud nebudou pro příští rok úhrady navýšeny alespoň o 2,5 procenta ve srovnání s tržbami letošního roku, vyzvali specialisté své kolegy, aby nepodepisovali úhradové dodatky pro příští rok. Podobná situace nastala letos, specialisté se pak po vydání vyhlášky domluvili s pojišťovnami na lepších podmínkách.

Ministerstvo argumentuje tím, že nemůže zohledňovat individuální dohody lékařů s pojišťovnami na letošní rok, protože konečné údaje nemá k dispozici. Ministerstvo u ambulantních specialistů mění ve vyhlášce pro příští rok dva výpočty. "Dohromady tyto změny tudíž navýší úhrady o 2,2 procenta oproti roku 2016 za předpokladu, že se úhrady v roce 2016 řídí úhradovou vyhláškou," sdělil mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Úhradová vyhláška na rok 2017 vyjde 1. listopadu ve sbírce zákonů.

Výjimka z EET

Specialisté požadují i výjimku z elektronické evidence tržeb pro ty ambulance, jejichž příjem v hotovosti mimo fakturaci zdravotním pojišťovnám nepřesahuje 60.000 korun ročně. Evidence tržeb bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Svobodná povolání, jako jsou lékaři, právníci či účetní, by se do systému měli zapojit od března 2018.

Sjezd SAS se shodl i na tom, že odmítne takový návrh zákona o neziskových nemocnicích, který by dělil "poskytovatele ve vztahu k finančním zdrojům a zdanění tržeb na základě toho, kdo je jejich vlastníkem". Podle návrhu ministerstva zdravotnictví by statut neziskové nemocnice mohla získat všechna zařízení, která zřizuje stát. Ostatní včetně soukromých nemocnic budou moci o zařazení požádat. Neziskové nemocnice by pak nemusely danit svůj zisk a mohly by jej použít například k nákupu nového vybavení.