Zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání podle nejkontroverzněj­šího, aboličního článku amnestie zatím ministerstvo eviduje v 3120 případech.

Podle zprávy bylo k poslednímu únorovému dni amnestováno celkem 50.184 osob, z toho 13.154 lidí odsouzených k nepodmíněným trestům a 28.310 k podmíněným trestům odnětí svobody. „Číslo amnestovaných nepodmíněných trestů se do budoucna již zásadním způsobem zvyšovat nebude, to však neplatí u podmíněných trestů, neboť tam je agenda amnestie stále v běhu a lze očekávat nárůsty," stojí ve zprávě.

Domácí vězňové

Amnestie prominula také alternativní tresty domácího vězení a obecně prospěšných prací. V této kategorii bylo do konce února amnestováno 3378 lidí, z toho 176 domácích vězňů. Podle odhadů Probační a mediační služby se amnestie dotkne dalších 8825 odsouzených k alternativním trestům.

V českých věznicích zůstalo po amnestii 16.121 vězňů, propuštěno bylo celkem 6442 odsouzených. Nejvíce amnestovaných vězňů si za mřížemi odpykávalo trest za krádež (37 procent), maření výkonu úředního rozhodnutí (22 procent) a zanedbání povinné výživy (21 procent). Následuje podvod (čtyři procenta) a ohrožení pod vlivem návykové látky (tři procenta).

Statistika policejního prezidia uvádí, že amnestovaní vězni se na znovunabyté svobodě dopustili k 1. březnu celkem 537 deliktů, z toho 316 trestných činů. Převažují delikty majetkového charakteru.

Milion na cestovní náklady

Provádění amnestie stálo Vězeňskou službu 4,4 milionu korun. Jeden milion z této částky tvoří přímé náklady, zejména cestovné a stravné pro propuštěné vězně. Zbytek sumy vynaložila Vězeňská služba například v souvislosti s přesčasy svých 520 zaměstnanců a příslušníků, kteří se na provádění amnestie podíleli.

Ministerstvo odhaduje, že díky výraznému úbytku vězňů letos Vězeňská služba ušetří 180 milionů korun. Vychází z toho, že se sníží spotřeba potravin či energií.

Klausova amnestie má řadu kritiků, stala se dokonce jedním z důvodů pro podání ústavní žaloby na dnes už bývalého prezidenta. Senátoři také navrhli Ústavnímu soudu, aby aboliční článek amnestie zrušil, soud se však návrhem odmítl zabývat s tím, že amnestie je pro svou specifickou povahu soudně nepřezkoumatelná.

Počet amnestovaných osob s nepodmíněnými tresty

Trest Počet amnestovaných
Trest nepřevyšující 1 rok 12.599
Trest nepřevyšující 10 let, stáří osoby přes 75 let 10
Trest nepřevyšující 2 roky 542
Trest nepřevyšující 3 roky, stáří osoby přes 70 let 3
Celkem 13.154

Počet amnestovaných osob s podmíněně odloženými tresty

Trest Počet amnestovaných
Trest nepřevyšující 2 roky 28.114
Trest u osob starších 70 let 196
Celkem 28.310

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti, údaje k 28. únoru 2013