"Nebylo vyhověno, a to ani částečně," řekla Insideru mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Klíčovými důvody, proč Hálek neměl na odškodnění nárok, podle ní bylo, že stíhání zrušila amnestie a že podnikatel o peníze zažádal ještě předtím, než bylo jasné, zda se na něj amnestie vztahuje. Peněz se muže podle deníku domáhat ještě u soudu.

Kauza Trend s více než miliardovou škodou je označována za jeden z největších případů tunelování v Česku. Fond založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V roce 1995 fond prodali společnosti Královéhradecká Brokerská zastupované Hálkem. Následně podle obžaloby začaly prostředky fondu mizet na konta jiných firem. V roce 2000 skončil Trend v konkurzu. Hálek byl podle soudů také hlavním aktérem údajného podvodu s akciemi pražského obchodního domu Kotva v hodnotě téměř 385 milionů korun. Také v této kauze byl už nepravomocně odsouzen, ale následně očištěn Klausovou amnestií.

Amnestie na začátku loňského roku ukončila stíhání v několika velkých kauzách na základě toho, že procesy trvaly příliš dlouho. V rámci amnestie prezident Klaus nařídil zastavit veškerá trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení.