Vnímal jste komunální volby jako výzvu?

Určitě, od počátku je to boj mezi tradičními politickými stranami a občanskými hnutími. Dneska si dovoluji říct, že se tu začínají profilovat dvě strany, jedna levicová, to je ČSSD, a druhá pravicová se sociálním cítěním, to je ANO.

Co když vám lidé vzkázali, že si přejí kopírování vládní koalice 
i na radnicích?
Principiálně nejsem proti koalicím na radnicích 
s ČSSD a lidovci, ale naši lidé říkají, že na některých magistrátech historie sociální demokracie není úplně pozitivní. Tady přece vládla 
v minulosti ČSSD a ODS, spolu dělaly kšefty. Možná ale ani nezůstaneme ve hře, protože oni jsou tam dlouho, spolupracují spolu a může se také stát, že nás vyšachují.

Ministr obrany Martin Stropnický míní, že osmiměsíční vládní zkušenost spíš podporuje tezi o ANO jako nositeli změn, ostatní prý nechtějí ani moc šetřit, ani měnit poměry. Vidíte to jako ministr financí stejně?
Já bych to tak neřekl. Pan Jurečka jako ministr zemědělství určitě šetří. Je to individuální. Já mám velmi přísný pohled na naše ministry, protože když to nebude fungovat, půjdete ve finále za mnou a budete se mě ptát, proč jsem s tím nic neudělal. My si nemůžeme dovolit rozpočet stále navyšovat, dělat z naší země sociální stát a skončit jako Francie, kde je zadluženost 100 procent HDP. Stát je tu od toho, aby lidem zajistil dobré podmínky na život a podnikání, ale ne kvůli tomu, aby se postaral o všechny. Na prvním místě ale musí zaručit průhledné rozdělování peněz, aby se neplýtvalo a důchodci dostali důstojnou penzi.

TOP 09 odmítla koalici s ANO nejen v Praze, ale celorepublikově. Jak to vnímáte?
Bereme to na vědomí 
a s TOP 09 nepůjdeme.

Hnutí ANO může dostihnout jeho úspěch. Co když ti lidé, které jste vybral, sklouznou ke klientelistickým praktikám, které vyčítáte ODS nebo ČSSD?
Já jsem vybral čtyři kandidáty na pražský magistrát 
z 9755 kandidátů. My nejsme strana vůdcovského typu, jak říká pan Schwarzenberg. Nejsem jako Kalousek, který to tam škrtal a dělal rozbroje mezi jeho výběrčím Vávrou 
a Hudečkem.

Tak u vás to škrtal a schvaloval celostátní výbor ANO. Mě zajímá, co uděláte, když některý starosta nebo primátor zklame?
Určitě ho vyzveme, aby odstoupil. Ve sněmovně se nám to u dvou poslanců povedlo. V tomto směru se chováme velmi radikálně a nekompromisně. Na pověsti nám hodně záleží.