„Pokud nepřijdou výraznější, a hlavně nikoliv přívalové deště, bude zřejmě suchý i podzim. Již nyní deficit vody v přehradních nádržích nahrává tomu, že některé vodácké akce mohou být rušeny pro nedostatek vody," uvedl Jančar.

Splavná je Vltava od Vyššího Brodu, ovšem další jihočeské řeky mají vody málo. Mělčiny jsou i na Sázavě mezi Ledčí a Týncem nad Sázavou. Labe zůstává sjízdné od Jaroměře a Jizera od Turnova. Na Berounku mohou vodáci vyrazit od Chrástu u Plzně, ovšem i tady musí počítat s mělčinami, zvláště pod Berounem.

„Menší toky jsou převážně bez vody, výjimkou je snad jen střední Ploučnice a dolní Bílina, což jsou výlety na jeden den," uvedl Jančar.

Ani na moravských řekách není situace příznivější. Morava je splavná od soutoku s Desnou, ale vody tam ubývá. Alternativou je třeba Baťův kanál. Odra je splavná až od hranice, po soutoku všech ostravských řek. „Bečva již klesla pod únosnou mez a poslední splavnou řekou, vynecháme-li dolní toky Jihlavy a Svratky, je Dyje pod novomlýnskými nádržemi," dodal Jančar.

Vodáci si peřejí neužijí ani na Slovensku či v Polsku, a tak nadále doufají, že letošní sezonu aspoň v jejím závěru zachrání déšť. Předpověď počasí ovšem počítá s tropickým víkendem bez srážek, ochlazení a přeháňky mají přijít až s novým školním rokem.