"Je tady zakotvena pravomoc předsedy ve výjimečných a odůvodněných případech i po schválení kandidátních listin výborem do schválených kandidátních listin zasáhnout," uvedla místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní vzešel požadavek na tuto úpravu pravomocí předsedy hnutí zdola z členské základny.

Předseda hnutí bude moct nově vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nové jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině. Stejným způsobem mohl do kandidátek dosud zasahovat pouze výbor, který je také příslušným orgánem hnutí pro schvalování podoby kandidátek pro volby na všechny úrovně samosprávy.

Čtěte také: Podle očekávání, Babiš je znovu šéfem ANO

"Rozdíl tradiční demokratické strany a hnutí na vůdcovském principu: V ČSSD by taková koncentrace moci do rukou jediného člověka nikdy neprošla," reagoval na twitteru na změnu stanov ANO Sobotka. "Nevíte někdo, k čemu ještě bude ANO potřebovat nějaké místopředsedy?" napsal.

Stanovy ANO také mění formální postup při vzniku nebo zániku členství v hnutí. Nově upravují fungování oblastních organizací, jejich působnost už nebude muset být svázána s územím okresů.

Hlavním bodem dnešního jednání sněmu ANO je volba předsednictva, která začne před polednem. Už v sobotu byl předsedou podle očekávání opětovně zvolen vicepremiér Andrej Babiš.

Nepřehlédněte: Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD