Zloděj se dostal do prvního patra budovy, ve kterém má kancelář i šéf štábu Vlastimil Picek. „Pachatel dovnitř vnikl〜 zřejmě otevřeným oknem,“ řekla mluvčí vojenské policie Michaela Cvanová. Muž se pak dostal do jedné ze zasedacích místností, kde ukradl čtyři stříbrné medaile. „Jejich hodnota byla asi pět tisíc korun, v místnosti byly i cennější předměty,“ řekl Deníku komisař vojenské policie Kamil Petříček s tím, že tři z medailí zobrazovaly panorama města Budapešť.

Bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor však upozorňuje, že ukradené věci nejsou to nejdůležitější. „Podstatné je, že pověst štábu a české armády tím výrazně utrpěla,“ myslí si Šándor.

Podezřelý se přitom podle vyšetřovatele pohyboval v okolí štábu již asi hodinu předtím, než se vloupal dovnitř. „Zdá se, že v té době byl pod vlivem alkoholu nebo drog, ale později zřejmě vystřízlivěl,“ řekl Petříček s tím, že vloupání zřejmě bylo nepřipravenou akcí někoho zvenčí.

Podle Šándora je právě proto situace alarmující. „Jestliže se do štábu dostane i amatér z ulice, pak jsou bezpečnostní opatření mizerná. Nechci domýšlet, jak by to dopadlo, pokud by se dovnitř chtěli vloupat profesionálové,“ zlobí se někdejší šéf vojenské rozvědky.

Velení ohlídá ozbrojená jednotka

Armáda už kvůli celé kauze sáhla k prvnímu opatření. „Od 1. září začně budovu opět střežit vojenská policie,“ informovala Cvanová. Budovu v době vloupání střežil štáb pouze vlastními silami. Ministr obrany Alexandr Vondra přiznal, že ho to překvapilo. Dva vojáky, kteří budovu v době vloupání hlídali, v současnosti vyšetřují.

Případné informace o neznámém pachateli a ukradených medailích mohou lidé poskytnout vojenské policii na telefonním čísle 973 205 158 nebo na policejní lince 158.

Video z bezpečnostních kamer si prohlédněte zde