První den odstoupil z boje po přesunu v horách a nočním orientačním závodě tým Belgičanů, Slováků a jedna posádka Poláků. V závodě pokračují jen Češi a jeden tým Poláků. Během úterního dne vzdali boj další dvě družstva.

„Mládež moc nevydrží. V pondělí odstoupily tři družstva zejména kvůli zdravotním problémům, jako jsou odřené paty, únava a vyčerpání,“ potvrdil informaci mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Student dostal šok z vyčerpání

V pondělí seznam odpadlíků doplnily i dvě české posádky.

Člen 101. spojovacího praporu z Lipníku nad Bečvou si při sjezdu pochroumal koleno. Jeden ze studentů Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Praha dostal šok, omdlel vyčerpáním.

Odřená pata se může zdát někomu jako maličkost, ale při extrémním klání s náročnými přesuny jde o vážný hendikep. Týmy totiž čekají disciplíny jako je běh na lyžích, lezení po skalách, ručkování po laně, skoky z několikametrových výšek.

Odřeniny si podle porotců způsobí hlavně nezkušení a mladí soutěžící.

„Je vidět velké rozdíly už při jejich výstroji. Ti, kteří mají zkušenosti, ví, jak se obléct a co si vzít s sebou, aby jejich výbava byla funkční,“ řekl hlavní rozhodčí David Ullrich.

Prozatím se na špici závodu drží první tým studentů Univerzity obrany z Brna, druzí jsou vojáci ze Základny munice z Týniště nad Orlicí.

Úterní den patří spolu se středou k nejnáročnějším dnům pětidenního závodu.

„Letošní závod je těžší než v předchozích letech. Soutěžní týmy poprvé strávily venku dvě noci. Je mráz, hodně sněhu a úkoly jsou opět těžší. Jak stoupá únava, závodníci dělají více chyb,“ zhodnotil výkony posádek Ullrich.

Extrémní zbojnická dráha

V úterý dal vojákům nejvíce zabrat úkol, při kterém si muži zahráli na legendární zbojníky.

„Jeden musel vylézt po provazovém žebříku na skalní převis a odtud po lanovém žebříku překonat další skálu a skočit do sítě. Druhý šplhal do koruny stromu a po laně se spustil dolů. Třetí zdolával provazový žebřík a pak skákal ze stromu na strom. Šlo o takovou extrémní opičí dráhu,“ popsal úkoly, které čekaly na závodníky Pazdera.

Hodně sil stálo posádky i zvládnutí K2. Stejně jako horolezci museli vojáci vylézt na skálu i s veškerou výbavou a dostat se zase zpět.

„Vše je na čas a soutěžící musí zhodnotit, jestli je pro ně lepší nechat výbavu dole a pak ji vytáhnout nahoru nebo lézt s batohem na zádech,“ vysvětlil Ullrich.

Účastníky XVI. ročníku Winter Survival čeká ve středu už druhé přenocování v přírodě. Venku klesá teplota pod patnáct stupňů. Jen na nich záleží, jak noc překonají a zda naberou síly do dalších dnů.