Sanitka s nemocným chlapcem přijela do protonového centra v 08:30, Ashya si s sebou přivezl plyšovou hračku. Do zdravotnického zařízení dorazili i rodiče dítěte. Ozařovací plán je připraven, stejně jako speciální maska na tvář a tvarovaná podložka, aby se při proceduře nepohnul.

Léčba je naplánována tak, že prvních 13 ozařování se zaměří na celý mozek včetně míchy, aby se zajistilo, že nádor se nebude mozkomíšním mokem šířit dál do těla. Dalších 17 ozařování už bude cíleno na místo mozkového nádoru. Lékaři odhadují, že hoch má zhruba 70 až 80procentní šanci na plné uzdravení, věří, že se po léčbě zcela zotaví.

Protonová léčba je k pacientovi šetrnější. V případě ozařování meduloblastomu, který postihl Ashyu, tak mohou dát lékaři nejvyšší možnou dávku a přitom uchránit okolní tkáň. V blízkosti nádoru jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození. Klesne i riziko následných komplikací, včetně problémů s polykáním, malý pacient bude moci nadále normálně jíst.

Souběžně s ozařováním bude Ashya podstupovat léčbu cytostatiky a bude v ní pokračovat i po ukončení ozařovací série.

Rodiče odvezli chlapce po odoperování nádoru bez vědomí lékařů do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli prostředky na léčení. V Británii na ně byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče, několik dní strávili ve vazbě, než mohli odletět se synem do Prahy. Na úhradu léčby v pražském protonovém centru potřebují 1,8 milionu korun, částku už v podstatě získali ze sbírky.