Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

Prezident Miloš Zeman několikrát avizoval, že sestavením nové vlády pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby. Výsledek sněmovního hlasování o důvěře vládě se očekával. Podporu Babišovu kabinetu předem nedeklarovala žádná z dalších sněmovních stran.

Online reportáž

Žádost o vyslovení důvěry Sněmovna rozjednala minulou středu, diskusi nedokončila. Dnešní debata trvala už jen asi půldruhé hodiny. Pak se hlasovalo po jménech od vylosovaného poslance, kterým byl Roman Kubíček (ANO).

Pro vydání lídrů hnutí ANO Babiše a Faltýnka hlasovalo 11 členů mandátového a imunitního výboru. Novinářům to řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Osobně hlasoval stejně jako v září, když na stejnou žádost reagovala bývalá Sněmovna, tedy pro vydání. Všech osm členů hnutí ANO se hlasování zdrželo, řekla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Nedovede si představit, že by pro vydání obou lídrů hlasovala na plénu. O dalším postupu bude jednat klub, doplnila. 

Více ZDE.

Babiš a Faltýnek požádají o vydání

Lídři vládního hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek požádají při další schůzi Sněmovnu o vydání ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš to řekl před jednáním mandátového a imunitního výboru, který dnes rozhodl o doporučení pro plénum Sněmovny. Oba poslance doporučil vydat. Babiš opět uvedl, že kauza je zpolitizovaná a jejím účelem je vyhnat ho z politiky. Celý dnešní den pro vás sledujeme on-line.

"Požádáme o vydání a nemá to žádnou souvislost se schůzí o jednání v důvěru vlády," uvedl Babiš. Podle obou politiků nemají policisté pro jejich obvinění důkazy a zatajují důkazy, které naopak jejich vinu vyvracejí.

Babiš před jednáním výboru uvedl, že lituje, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka, který byl pozván na dnešní jednání. Míní, že má ke kauze podobný postoj. "Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady dlouho kradla miliardy," prohlásil Babiš.

Premiér také ostře zkritizoval zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Čapího hnízda. Prohlásil, že se v ní nepíše o tom, že by byl spáchán podvod. Tvrdí také, že se zpráva jeho a Faltýnka vůbec netýká. "Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce," řekl Babiš.

Ve zprávě OLAF je přitom uvedeno, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace. Postup farmy při žádosti o dotaci by tak mohl být jako podvod hodnocen. "Nevím, co bylo porušeno. Myslím, že ta žádost byla v pořádku. Není to podvod, žádný podvod o tom neexistuje," řekl dnes Babiš.

Jiří Komárek a Robert Šlachta
Kauza Čapí hnízdo: Bývalý detektiv Komárek musí mlčet

O vydání mohli požádat dřív

Podle poslanců z imunitního výboru mohli oba politici požádat o vydání mnohem dříve. Jak členové výboru podotkli, žádost policie přišla před několika měsíci.

Předseda mandátového a imunitního výboru, který Babiše vyslýchá od 8:15 a Faltýnka pozval na 8:40, Stanislav Grospič (KSČM) novinářům řekl, že Babišův krok odpovídá tomu, jak se zachoval při hlasování o vydání ke stíhání v září, kdy rozhodovala předchozí Sněmovna.

"Myslím, že to je správný postup ve špatný čas. Žádost přišla v listopadu, tak nevím, proč jsme museli čekat dva měsíce," řekl novinářům člen výboru a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Myslí si, že pokud Sněmovna dnes o vydání politiků ANO rozhodne, může přistoupit k hlasování o důvěře v Babišův menšinový kabinet.

Obavy ze šaškárny

Rozhodnutí Babiše kvitovali i poslanec ODS Marek Benda, lidovec Marek Výborný a předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

"Oceňuji, že se pan Babiš chce nechat vydat. Doufám jenom pevně, že to není předem domluveno s poslanci SPD, že je zase nevydají oni, to by byla šaškárna na občany," uvedl Gazdík při příchodu na výbor. Zopakoval, že kauza je podivná a všichni by měli mít právo se obhájit před nezávislým soudem.

Na rozdíl od Babiše rozumí tomu, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) odmítl před jednáním zbavit mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka. Zvát k výslechu člověka, který podle soudu porušil svoje povinnosti, když obvinil policejního prezidenta z úniku informací, by podle něj bylo bláznovství. "Jsem rád, že náš ministr vnitra není blázen," uvedl.

Policie v případu Čapí hnízdo stíhá i dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát, a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

Lubomír Metnar.
Lubomír Metnar: Komárka jsem mlčenlivosti nezbavil. Může se obrátit na policii