Na slyšení by měli v úterý přijít také zástupci České advokátní komory. Další pozvané svědky členové komise zřejmě vyslechnou až na dalších zasedáních. "U ostatních pozvaných čekáme na jejich zbavení mlčenlivosti," uvedl Plíšek. Komisi chce vyslechnout například špičky policie a státního zastupitelství a některé ministry.

Prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
Do Číny poletí jen pět zákonodárců, dvě poslankyně cestu zrušily

Komise založená z iniciativy ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou Babiše a Přibila, která se objevila na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od Přibila měl takový dokument dostat. Na dalších zvukových záznamech Babiš mimo jiné řeší s novinářem zveřejňování kompromitujících materiálů. Šéf ANO už dříve uvedl, že založení komise pokládá za pokračování kampaně proti sobě.

Předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš.
Antisemita Bartoš: Chci, aby soud přečetl mé knihy

První slyšení komise uskutečnila tento týden. Vypovídali náměstci policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce Jaroslav Vild a Igor Stříž. Poslanci s nimi diskutovali o únicích informací ze spisů obecně. Z vyjádření obou náměstků vyplynulo, že slabinu vidí spíš v lidském faktoru než v systému.

Zdroj: Youtube