Babiš již dříve rezignovat na vládní funkce odmítl, stejně jako své pochybení kolem nákupu jednokorunových dluhopisů společnosti Agrofert, kterou vlastnil. Celou záležitost pokládá za organizovanou kampaň vůči své osobě.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák na schůzi Poslanecké sněmovny
Šéf poslanců ČSSD Sklenák: Kvůli Babišovi by se měla sejít koaliční rada

"Pan ministr financí by sám měl uznat, že ten problém je tak velký, že už nesnese odkladu a vyžaduje řešení, a měl by odstoupit. To si myslím, že by bylo nejčistší a nejideálnější," uvedl Hamáček. Připomněl v této souvislosti rezignace ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) kvůli nepřiznanému bytu a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) kvůli "odkloněným" milionům.

Členové Klubu okradených blokují Ministerstvo financí

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

"Stále to vnímám jako problém jednoho ministra. Prostě ho dohnala jeho minulost," uvedl Hamáček. Pokud nestáhne ANO po případném odchodu Babiše z vlády své ostatní ministry, což Babiš vyloučil, k vypovězení koaliční smlouvy podle Hamáčka není důvod. Kromě Babiše má ANO ve vládě ještě dalších pět ministrů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Hamáček podobně jako jeho předchůdkyně v čele Sněmovny Miloslava Němcová (ODS) uvedl, že ho neuspokojilo vysvětlení, které Babiš ve věci dluhopisů a svých majetkových poměrů zaslal Sněmovně. Pokládá jej za politické. Němcová formu vysvětlení označila za "naprosto truchlivou".

Sněmovna by podle Němcové měla vyzvat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k odvolání Babiše. Hamáček to ale pokládá za předčasné. "Odvolání je na rozhodnutí předsedy vlády. Nechal bych premiéra, jak se k věci postaví," uvedl. Sobotka se chce k záležitosti vyjádřit příští týden po prostudování Babišova dopisu Sněmovně. Konat chce i sám Babiš, na středu si domluvil schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, který ministry jmenuje a odvolává na návrh premiéra.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Odvolání Hermana? Babiš jen odvádí pozornost, tvrdí Sobotka