Babiš to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce České televize. Uvedl také, že by měla být obnovena finanční policie.

„Já jsem s panem Cícerem mluvil, on zůstane ve strukturách ministerstva financí. On z rodinných důvodů požádal o přeložení do jiného útvaru v rámci ministerstva financí," uvedl Babiš. Cícer má zároveň Babiše informovat o možnostech, jak zkvalitnit spolupráci jeho útvaru s celníky, finančním úřadem a policií.

Babiš v televizi zmínil i nástupce Cícera. „Měl by to být pan Kazda, který pracuje v policii 17 let a dělá na expozituře v Plzni. Je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě," uvedl bez podrobností ministr financí. V ČT také potvrdil, že funkci ministra financí za hnutí ANO nabídl bývalému viceguvernérovi ČNB Luďkovi Niedermayerovi.

Podle Babiše by také měla by být obnovena finanční policie. „Měli bychom vyčlenit z policie specialisty na boj s daňovými úniky," řekl.

Bude usilovat o schodek pod 100 miliardami

Babiš chce také na jednání vlády předložit návrh na snížení schodku rozpočtu na letošní rok na 107 miliard korun z původních 112 miliard, a to zavázáním pěti miliard z rezerv. O jaké prostředky se bude jednat Babiš nevěděl. Zmínil, že byl „v práci" poprvé v pátek. „Mě kritizují, že rozpočet jsem nečetl, no nečetl, ani ho nebudu číst. Nemůžu číst 900 stran. Jsou tam na to lidí, za to jsou placení a já dělám strategii," dodal ministr financí s tím, že zásadní věci si načte. Babiš také bude usilovat, aby v roce 2015 byl schodek rozpočtu pod 100 miliardami ko­run.

Finanční policii zrušil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer v roce 2006. Od 1. ledna 2007 byla její část sloučena s protikorupčním oddělením a zbytek příslušníků přiřazen k dalším celostátním oddílům. Podle Langra finanční policie pracovala sice kvalitně, ale pomalu, a navíc se prý její činnost zdvojovala s jinými útvary. Její zrušení mělo zrychlit a zefektivnit odhalování finanční kriminality.