„Já myslím, že čeští občané jsou moudří a rozumní a pochopí, že tito lidé, kteří to tady 23 let řídí, už by neměli mít jejich důvěru," věří Babiš, který si prý spočítal, že Václav Klaus s Milošem Zemanem byli u moci bez 400 dní od revoluce až dodnes. Zatímco oni nic neudělali, on vybudoval velkou firmu, a v tom by podle něj lidé měli vidět rozdíl.

Stát by vedl podobně jako svou firmu. „Řídím Agrofert ve prospěch Agrofertu, tudíž, kdybych já řídil stát, tak ho budu řídit ve prospěch našich občanů, v prospěch toho státu," plánuje, i když jeho hnutí dosavadní volební průzkumy, s výjimkou jednoho, který si objednalo, přisuzovaly většinou kolem dvou procent hlasů voličů, což by na vstup do Poslanecké sněmovny nestačilo.

Babiš je ale přesvědčený, že výsledky jím objednaného průzkumu více odpovídají realitě než jiné zveřejňované průzkumy. „Dneska máme minimálně pět až šest procent," tvrdí miliardář.

Zrušil by imunitu

Další voliče chce Babiš během volební kampaně, na níž chce dát okolo 30 milionů korun, přesvědčit jak osobnostmi na kandidátkách, tak programem. Mezi jeho hlavní priority patří například úplné zrušení poslanecké imunity, odpolitizování státní správy, snížení daní, vytváření pracovních míst či podpora podnikatelů a investic.

Kampaň plánuje hnutí zahájit 6. září. V následujících týdnech budou lídři hnutí objíždět se speciálně upraveným autobusem krajská města a budou se setkávat s lidmi.

Pokud by ve volbách uspěl, je Babiš připraven i na opozici. „Já, kdybych byl (expremiér Petr) Nečas, tak nikdy v životě nedám (Miroslavu) Kalouskovi ministra financí, nikdy v životě, radši bych to nepostavil," konstatoval s odkazem na složení Nečasovy vlády Babiš. Spolupráci se zavedenými politickými stranami si umí představit jen těžko. Bude ale podle něj záležet na tom, které strany se s programem ANO ztotožní.

Babiš řekl, že nemůže zaručit, že jeho hnutí v případě zvolení vydrží ve Sněmovně bez toho, aby se podobně jako v minulosti Věci veřejné rozštěpilo.