Exkluzivní informaci Andrej Babiš Deníku potvrdil: „Byl jsem hodně překvapený. Myslím, že to je díky mé tvrdohlavosti ohledně prosazování reverse charge. Oni mi tam tak i přezdívají."

Úterního vyhlášení v Bruselu se ale nakonec šéf hnutí ANO nezúčastní. Leží totiž doma s teplotou. „Je to tak, Andrej Babiš musel zrušit i středeční bilanční schůzku s panem premiérem. Pokud se jeho stav nezhorší, na projednávání rozpočtu do sněmovny dorazí," sdělil našemu listu Vladimír Vořechovský z hnutí ANO. S předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou se má Babiš sejít příští týden.

Čtěte rozhovor s Andrejem Babišem: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Loni ocenění Politica.eu za Českou republiku převzal matematik, podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Mezi 28 vlivnými lidmi jsou každoročně zastoupeni politici, aktivisté či novináři. Za Maďarsko byl loni dekorován premiér Viktor Orbán, za Španělsko lídr strany Ciudadanos Albert Rivera, za Slovensko jeho velvyslanec v NATO Tomáš Valášek. Výběr osobností je pestrý, o čemž svědčí fakt, že ocenění se dostalo jak bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, který je k přijímání migrantů skeptický, tak zakladatelům kampaně Refugees Welcome.