Vznik průmyslové zóny Nad Barborou schválila vláda v červenci. Na vybudování zóny v areálu bývalého dolu má stát dát až 750 milionů korun. Celkové náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun a mělo by tam vzniknout až 2000 pracovních míst. Babiš chce ale vládní rozhodnutí zrušit. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci o tom, že kraj má pozemky vykoupit asi za 200 milionů korun od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly.

Babiš řekl, že se mu nelíbí hlavně způsob, jakým kraj zónu vybral. Kritizoval, že se kraj při výběru zóny zaměřil pouze na brownfields, tedy staré průmyslové areály, a že ve smlouvě s Bakalou bylo penále vůči kraji pro případ, že kraj nezíská dotaci.

Hejtmana Nováka označil Babiš za nedůvěryhodnou osobu. „Já říkám, že rozdíl mezi hejtmanem Novákem a Rathem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně, podle mého názoru," řekl.

Hejtman chce omluvu

Hejtman Novák řekl, že Babišova vyjádření už přesáhla únosnou mez. „Pan Babiš zřejmě dospěl do stádia, kdy si myslí, že si může již dovolit úplně vše," uvedl Novák. Uvedl, že Babiše za křivá nařčení v živém vysílání televize už jednou vyzval k omluvě. „On tak neučinil, a v tomto případě už jeho vyjádření přesáhla únosnou mez a budu tuto omluvu žádat právně v občanském řízení v rámci ochrany osobnosti," řekl hejtman.

Kvůli debatě o zóně Nad Barborou připravilo ministerstvo průmyslu pro vládu informační materiál, který má pochybnosti o zóně vyvrátit. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) jsou průmyslové zóny v kraji téměř obsazené a je třeba hledat nová místa pro investory. Zóna Nad Barborou je podle něj z dostupných lokalit nejvýhodnější. Mládek již dříve rovněž uvedl, že Babišovy aktivity budování zóny ohrožují.

Zástupci Moravskoslezského kraje Babišovu kritiku zóny Nad Barborou odmítají. Podobná strategická plocha, která by byla dobře dostupná z měst na Karvinsku s vysokou nezaměstnaností, podle nich v kraji není. Kraj se navíc zavázal, že další zóny už nebude stavět na „zelené louce", ale výhradně na brownfieldech. „My jsme v tomto týdnu zveřejnili všechny znalecké posudky. Jsou dostupné na webových stránkách kraje, tuším, že i CzechInvestu, ministerstva průmyslu a obchodu. Pan Babiš si hraje podivnou hru na negativní pověsti pana Bakaly," řekl hejtman Novák.