Mimořádná schůze sněmovny byla svolána proto, aby na ní poslanci probrali Babišovo údajné ovlivňování nezávislých institucí, o nichž svědčí uniklé nahrávky rozhovorů mezi Babišem a bývalým redaktorem MfD Markem Přibilem. Nebyl to ale jediný důvod.

„Vím, že se to zdá jako klišé, ale nejde o nic menšího než o souboj dobra a zla, souboj demokracie a oligarchie," uvedl za jednoho ze svolavatelů schůze Michal Kučera, předseda klubu TOP 09.

Na dvacet tisíc lidí se sešlo 10. května na pražském Václavském náměstí, aby protestovali proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi.
Proč? Proto! Proti Babišovi a Zemanovi protestovaly desetitisíce lidí

Česká republika druhý týden prožívá politickou krizi, která přerůstá v krizi ústavní. Na Hradě leží už šestý den návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra Andreje Babiše (ANO). Prezident Miloš Zeman oznámil, že mu nevyhoví, dokud nebude vypovězena koaliční smlouva. Jenže k tomu se nemá žádná ze tří vládních stran. Na středečním ranním setkání to potvrdili šéfové ČSSD, ANO i KDU-ČSL.

Co zaznělo ve sněmovněZdroj: DENÍK

Naopak zde zaznělo jméno možné Babišovy nástupkyně v čele resortu financí. Jak Deník uvedl již před několika dny, mohla by se jí stát dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. V okamžiku, kdy nikdo nechce ustoupit, je ovšem tento krok hnutí ANO jen planým gestem.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k údajnému zneužívání médií proběhla 10. května v Praze. Babiš, Sobotka
Sněmovna: Babiš veřejně lhal, Zeman by měl dodržovat ústavu
Prezident Miloš Zeman
Zeman pozval šéfy stran k jednání, Sobotku zastoupí Chovanec

Zatímco vláda rozumně nezablokovala cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny, prezident to premiérovi neoplatil a naplnil heslo: ty do mě chlebem, já do tebe kamenem. Svolal totiž schůzku předsedů koaličních stran na dnešní večer do Liberce, kde dlí na návštěvě regionu.

Premiér Sobotka je přitom na dlouhodobě plánované cestě do Lucemburku, takže ho zastoupil ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Chaotickou situaci chtějí komunisté vyřešit vyslovením nedůvěry vládě. Podle nich do konce volebního období již ve prospěch občanů nic nepředvede. Jejich předseda Vojtěch Filip při té příležitosti připomněl, že hlasovat o rozpuštění sněmovny navrhovali už v lednu.

Ministerský předseda je odhodlán podat kompetenční žalobu, pokud Zeman Babiše neodvolá bezprostředně po svém návratu z Číny.

Zdroj: Youtube

Poslanci několik hodin probírali podnikatelské aktivity Andreje Babiše včetně jeho zasahování do obsahu jím vlastněných médií. Ministr financí a lídr hnutí ANO veškerou kritiku odmítl, podle něj žádnou politickou moc nemá a své postavení nezneužíval. Za vším vidí „megakampaň" tradičních stran a snahu o jeho odstranění z politiky. A je přesvědčen, že události posledních dní mají zakrýt „kšefty" sociální demokracie: „Teď existuje mocenský pakt pana Kalouska s panem premiérem na odstranění Babiše. Proč? Jde o Počerady, jde o ČEZ, jde o soud s OKD, nebo jde o kšefty lidí, kteří tunelují Škoda Transportation? Proč já jsem zkoušen z mého podnikání? Na všechno jsem odpověděl."

Plamenný projev přednesl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Připomněl, že nikoli Babiš, ale on by měl být rozhořčen, a to kvůli Babišovým pokynům, kdy mají být zveřejněny kompromitující materiály proti ČSSD. „Když někdo bohatý přijde do politiky, vzniká úplně nové nebezpečí, že si zaplatí kde co, i ta média, a že začne bojovat způsobem, který si ten, který peníze nemá, nemůže dovolit," uvedl Zaorálek. A dodal, že Babiš je původcem matrixu, proti němuž údajně bojuje.

Prezident Miloš Zeman
Vláda Zemanovi cestu do Číny schválila. Náklady přesáhnou 5,6 milionu

Poslanci hnutí ANO stáli na straně svého šéfa. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zdůraznil, že schválením programu schůze poslanci porušili právo na ochranu soukromí obsažené v Listině základních práv a svobod. „Možná už nahrávají i vás, nezahrávejte si s tím," varoval.