„Můj návrh se nijak netýká státních korunových dluhopisů emitovaných v letech 2011 a 2012, neboť cílí zejména na zdanění výnosu z dluhopisů emitovaných některými soukromými firmami, které ještě dnes drží fyzické osoby," píše Babiš v listu, který má Deník k dispozici.

ŽÁDNÉ PŘEDPISY PORUŠENY NEBYLY

Na Sobotkův dotaz, zda „nekalé daňové praktiky" při emisi nedaněných dluhopisů bude šetřit Finanční správa, Babiš sděluje, že se jimi již v minulosti podrobně zabývala: „Dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nelimitoval ani nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu ve vazbě na ‚legalizaci' zaokrouhlování ze strany pana Kalouska nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné."Podle něj totéž platí o ustanoveních, kdo může dluhopisy nakupovat. „Nezakazují, aby tak učinil společník od své společnosti nebo jinak spojená osoba. Dluhopis se chová jako půjčka… V podnikatelském prostředí jsou půjčky běžným finančním nástrojem a není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů, což byste možná, jakožto bývalý ministr financí, mohl vědět," píše Babiš Sobotkovi.

Přečtěte si: Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

NÁLETY DAŇOVÝCH KONTROL NEBUDOU

Z výše zmíněných důvodů Andrej Babiš z pozice ministra financí neshledává „nezbytným na základě mediálního tlaku uspořádat plošné nálety daňových kontrol na všechny daňové poplatníky, kteří v roce 2012 vydali dluhopisy".

Andrej Babiš naopak premiéra žádá, aby pověřil Bezpečnostní informační službu prověrkou možného korupčního jednání v souvislosti se stanovením výše základu pro vyměření zdravotního a sociálního pojištění OSVČ, případně superhrubé mzdy. Jde totiž o další případy „nesystémového ohýbání daňového základu jakožto veličiny, s níž bylo dříve ze strany některých ministrů financí nakládáno velmi flexibilně".

Babiš rovněž po Sobotkovi požaduje vysvětlení okolností privatizace OKD, při níž státu vznikla škoda bezmála šest miliard korun. Připomíná, že Sobotka jako ministr financí navrhoval, aby „OKD bylo prodáno v přímém prodeji bez soutěže, a to za 2,25 miliardy korun".

ODPOVĚDNOST ZA PRODEJ OKD

Šestačtyřicetiprocentní podíl OKD včetně 44 tisíc bytů byl nakonec prodán za 4,1 miliardy Zdeňku Bakalovi. O dva roky později byl ale vypracován další znalecký posudek a ten společnost ohodnotil na 52 miliardy. Babiš také připomíná, že majoritní vlastník se zavázal, že převezme veškeré náklady na útlum těžební činnosti. I tento závazek bude podle něj zjevně nevymahatelný.

Mohlo by vás zajímat: Sobotka odvolal ministra Mládka. Kvůli sporu o mobilní operátory

„Na rozdíl od Vás, který se politice věnujete od raných 90. let, mám já, jakožto politik a ministr financí, čistý štít a jsem a budu schopen to kdykoliv doložit. I proto je pro mě naprosto nepochopitelné, že si dovolujete takto prvoplánově kritizovat způsob, jakým vykonávám svou současnou funkci, čímž se z mého pohledu snažíte odvést pozornost od doby, kdy jste sám byl ve funkci ministra financí a Vaše působení na tomto postu způsobilo daňovým poplatníkům miliardové škody," doplnil Babiš.