„Ministr financí představil návrh, podle kterého by se rozpočtové určení daní o rok odložilo," oznámil premiér Sobotka. „Dohodli jsme se na tom, že na toto téma budou pokračovat konzultace s kraji," dodal.

Důvodem pro odložení novely je podle Babiše napjatý rozpočet. Na jednání proto požadoval od krajů solidární přístup. „Přišel jsem s myšlenkou, jestli by se ty tři a půl miliardy pro kraje mohly v rámci koalice řešit znovu," řekl k průběhu schůzky vicepremiér.

Předseda asociace Hašek zdůraznil, že kraje původně chtěly navýšení příjmů od vlády už pro letošek. Při jednáních na jaře 2014 ale hejtmani ustoupili a souhlasili s odkladem. „Fakticky už došlo k ročnímu posunu," prohlásil. Hejtmani proto zatím trvají na tom, aby další odklad nenastal. Mimo jiné i proto, že s navýšením příjmů již počítají při sestavování rozpočtů. "Kraje to požadují oprávněně. Měly to slíbené," uznal i Babiš.

Vyšší výnos z DPH

Kraje by podle novely mohly od roku 2016 dostat více peněz ze státní kasy díky vyššímu podílu na výnosech daně z přidané hodnoty (DPH). V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla loni v červnu.

Premiér Sobotka navýšení krajských rozpočtů podporuje. Případné odložení podmiňuje mimořádnou dotací, která by chybějící peníze nahradila. „Pokud by se účinnost novely měla odložit o jeden rok, tak jedině na základě dohody s kraji, jejíž součástí by měla být rozpočtová kompenzace," uvedl.

Šéf asociace Hašek dodal, že ministr Babiš zatím nenabídl žádnou alternativu. Dokud se tak nestane, počítají hejtmani s původní dohodou. „Jsme připraveni vyslechnout konkrétní návrhy Andreje Babiše. V této chvíli hejtmani trvají na tom, že bude naplněna dohoda s vládou," prohlásil důrazně.

Jednání mezi hejtmany a ministerstvem financí budou dál pokračovat. Babiš počítá, že krajům nabídne částečnou kompenzaci, o které mluvil i premiér. „Já do toho jednání půjdu asi s třetinou. Budeme nabízet několik set milionů na sociální služby a miliardu na opravy silnic," prozradil.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.