„Určitě se nebudu nikomu omlouvat," řekl dnes novinářům ministr financí. O omluvě mluvili Bartošek i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nevím, proč mě pan premiér vyzývá," podotkl Babiš.

Předlohu místopředsedy Sněmovny Bartoška, která leží ve Sněmovně od července a poslanci ji zatím neprojednali ani v úvodním kole, označil ministr financí za zmetek. V červnu ji dostalo ministerstvo od Asociace provozovatelů kurzových sázek jako pozměňovací návrh, uvedl Babiš. Bartoškův návrh jde proti nové celkové úpravě hazardu, jak ji na ministerstvu zpracoval náměstek za lidovce Ondřej Závodský, podotkl ministr.

Existovaly prý snahy zakomponovat Bartoškovu předlohu do návrhu Jana Volného (ANO) na vyšší zdanění hazardu. Šincl to podle Babiše podporoval. Pokud by se Bartoškova novela stala součástí normy Volného, musela by být notifikována Evropskou komisí a nestihlo by se vyšší zdanění hazardu od příštího roku, uvedl ministr.

Volného novelu ve Sněmovně zablokoval obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vadilo mu, že se projednává přednostně před jinými poslaneckými novelami. Koalice ustoupila a vláda v pondělí schválila novou normu o vyšší zdanění hazardu, jež by měla být projednána zrychleným způsobem.