Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle Babiše nepodržel ministra financí ani v otázce peněz na budovu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). "Já jsem měl dneska pocit, že jsem byl na vládě zbytečně. Ve všech mých návrzích jsem byl přehlasován, podle úředníků ministerstva je to velice neobvyklé," uvedl.

Sobotka kritiku odmítl. "Už i ministerstvo financí tlačí čas, protože probíhají lhůty, ve kterých je třeba předkládat podle rozpočtových pravidel příslušné návrhy zákonů. V situaci, kdy ministerstvo financí nepřipravilo návrh tak, aby s ním mohla vláda souhlasit konsenzuálně, tak musí ve vládě rozhodovat hlasováním většina," řekl premiér. Při jednání podle něj byly různé alternativy a ministři nakonec rozhodli tak, aby zdůraznili rozpočtové priority.

Odmítl, že by s lidovci ČSSD vytvořila dvoukoalici. "Máme snahu, aby všechny tři strany spolupracovaly," řekl Sobotka. Dodal, že odmítá "snahy rozdělovat vládu". Dnešní hlasování hájil i tím, že podle něj bylo potřeba o penězích pro vědu nebo navýšení plateb na zdravotní pojištění rozhodnout do konce června.

Peníze na nové sídlo NKÚ

Babiš dlouhodobě blokoval požadavek NKÚ, aby mohl pro stavbu nového sídla využít ušetřené peníze z předchozích let. Vláda se dnes podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) racionálně rozhodla peníze uvolnit. Úřad sídlí řadu let v pronajaté budově a státu se nepodařilo najít jinou vhodnou budovu v majetku státu. Proto se rozhodl postavit nové sídlo. Do opuštěné budovy se podle Bělobrádka může přestěhovat jiný státní úřad.

Babiš sám naopak dnes chtěl navýšit základní jmění karlovarského hotelu Thermal o 300 milionů korun ze státního rozpočtu, ale bod byl přerušen. Kabinet rozhodl, že stát za děti, důchodce nebo nezaměstnané odvede příští rok na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun více než letos. Na vědu pak má jít příští rok o 3,75 miliardy Kč víc. "Na čem jsme se domluvili celá koalice, nejen dvoukoalice, jsou střednědobé rámce," uvedl Babiš.

Ministr financí řekl, že se musí chovat rozpočtově odpovědně. Nemůžeme žít na dluh, dodal. "Bohužel to z mého pohledu nefunguje dobře, domluvili jsme se, že to musíme řešit na koaliční radě," řekl Babiš. Bělobrádek existenci "dvoukoalice" mezi jeho stranou a ČSSD odmítl.