Na Bambiriádě představí svou činnost třeba Junáci, nejrůznější sportovní oddíly a místní zájmové kroužky. „V Praze slavnostně otevřou známé osobnosti historickou třídu s prezentací her a hlavolamů, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet hry a učební pomůcky dávno zapomenuté – složit hlavolam, vyrobit lodičku nebo například psát brkem," popsal Sedláček program na pražském Vítězném náměstí v Dejvicích, kde akce vyvrcholí koncertem kapely Kašpárek v rohlíku.

V Českých Budějovicích se pak děti mohou těšit na opičí dráhu nebo deskové hry, ve Zlíně se představí dobový hasičský sbor se stříkačkami taženými koňmi. V Blansku skauti chystají noční hru.

Celkový rozpočet akce je letos zhruba pět milionů korun, jen dotace z ministerstva školství se prý ale oproti minulému roku snížila o milion. Letos už totiž organizátoři peníze nerozdělují regionům, v krajích si spolky peníze shánějí samy. Počet míst, kde se přehlídka koná, se přesto oproti loňsku snížil jen o jedno. „Na tom programu by se to nemělo odrazit," tvrdí také Sedláček. Je to prý i díky tomu, že na přehlídce se podílejí dobrovolníci.

Vstup na akci je tradičně zdarma, děti dostanou vstupenku, s níž pak mají zdarma či se slevou vstup i do některých pražských muzeí a dalších kulturních zařízení.

Bambiriáda se koná od 23. do 26. května v Blansku, Českých Budějovicích, Českém Těšíně, Humpolci, Chebu, Chrudimi, Ivančicích, Kyjově, Liberci, Náchodě, Ostravě, Plzni, Praze, Rychnově nad Kněžnou, Šumperku, Třinci a Zlíně. Celkový počet návštěvníků se v minulých letech pohyboval mezi 160.000 až čtvrt milionem, podle Sedláčka záleží hlavně na počasí. Všechny akce jsou totiž venkovní.

Další informace jsou na webu www.bambiriada.cz