Primátor od nich dopis osobně nepřejal, podle tiskového oddělení magistrátu bude po dovolené v úřadě až ve čtvrtek. Podobný dopis, adresovaný velvyslanci Normanu Eisenovi, předali zástupci iniciativy o hodinu později také na velvyslanectví Spojených států.

„Nechceme se angažovat v postoji proti pochodu nebo celému týdnu, ale jde o to, že nás velmi zarazilo, že této akci poskytl záštitu pan primátor a podpořil ji i americký velvyslanec,“ řekl novinářům před pražskou radnicí předseda iniciativy D.O.S.T. a personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora.

Podle něj je primátor nejen zástupcem Prahy, ale také konzervativní ODS. „A to se nám neslučuje s touto jeho pozicí, proto ho tímto chceme upozornit na svoje stanovisko. Jestli si ho vezme k srdci, nevíme,“ dodal Bátora. Kdyby byl primátor z ČSSD nebo KSČM, dopis by prý zřejmě ani nepsal, řekl Bátora novinářům.

Bátora sledovat pochod nebude

Na dotaz, zda bude pochod homosexuálů sledovat, Bátora odpověděl, že se ve stejnou dobu zřejmě zúčastní pochodu pro rodinu, který pořádá křesťanskodemo­kratická mládež.

Pracovníkům amerického velvyslanectví předal Bátora dopis pro Normana Eisena po 11:00. „Velvyslanec se přidal s podporou akce Prague Pride. Stejně jako u pana primátora se domníváme, že je to nepatřičné,“ vysvětlil novinářům. Vyjádření podpory ze strany velvyslance prý iniciativa považuje za „určité vměšování do vnitřních záležitostí naší země“.

„I státní úředník může mít názory a může je tlumočit. A zejména, když já jsem také předseda akce D.O.S.T.,“ poznamenal Bátora.

Kritika z ČSSD

Opačný názor má opoziční ČSSD. Tím, že se proti výrokům Bátory ani vicekancléře prezidenta Václava Klause na stejné téma, dosud nikdo z vlády neozval a Petra Hájka dokonce prezident podpořil, může podle předsedy ČSSD Česko spadnout mezi státy, kde panuje na téma sexuálních menšin napětí, ačkoli tomu tak není. „Takové výroky jsou nebezpečné, protože nejde o soukromé osoby, ale vysoce postavené úředníky,“ uvedl Sobotka s poznámkou, že jde o zaměstnance státu placené daňovými poplatníky. Současně vyzval vládu, aby se od výroků distancovala.

K postoji primátora Svobody k festivalu homosexuálů ČSSD nemá výhrady.

Pražský pochod homosexuálů a příslušníků dalších sexuálních menšin zakončí 13. srpna pětidenní festival Prague Pride, pořádaný stejnojmenným sdružením. Svoboda přijal nad akcí záštitu a Eisen ji spolu s diplomaty z dalších 12 států v pátek podpořil.

Proti akci se minulý týden ostře vyslovil vicekanléř Hájek. Prezident v pátek jeho vyjádření podpořil. Klaus v minulosti podpořil i Bátoru, jehož odchod z ministerstva školství požadují i někteří čeští senátoři. Odpůrci mu vyčítají spojení s okrajovými a radikálními částmi české pravicové scény. Ministr školství Josef Dobeš (VV) jej ale hájí s tím, že Bátora je svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista.

Podle stínové ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti ČSSD Michaely Marksové-Tominové jsou podobné výroky nebezpečné tím, že se jimi mohou utvrzovat ve svém přesvědčení různí lidé. Poukázala přitom na norského atentátník Anderse Breivika, který při teroristických útocích z 22. července v centru Osla a střelbou na ostrově Utöya zabil nejméně 77 osob. Ve svém manifestu Breivik citoval i Klause. „Kdyby to byl můj výrok, já bych se velmi bála,“ uvedla.

Čtěte také: Hájek označil homosexuály za devianty, jejich karneval je prý nátlakovou akcí